Gazdaság

Gyors tempóban tüntetik el a magyarországi orosz bankhálózatot

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Míg számos becsődölt hazai bank esetében évekig húzódik a végelszámolás, addig az orosz hátterű Sberbank esetében minden megy, mint a karikacsapás. Már a bankfiókokat árverezik – írja az mfor.hu.

Hamarosan nyoma sem marad, hogy Magyarországon járt Oroszország legnagyobb bankja, az állami többségű Sberbank. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki a végelszámolásra, ez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) saját cége. Most éppen ott tart a folyamat, hogy sorra árverezik el a Sberbank magyarországi fiókjait – olvasható a portálon.

A legutóbbi árverések július 10-én zárultak le és több ingatlant is sikeresen eladtak:

  • Kaposvári fiók  – 88 millió forint,
  • Újpesti fiók   – 115 millió forint,
  • Soroksári fiók   – 207 millió forint,
  • Kecskeméti fiók   – 132 millió forint,
  • Szolnoki fiók   – 79 millió forint.

Egyedül a zalaegerszegi ingatlanra nem érkezett ajánlat, de így is 621 millió forintot gyűjtött be a végelszámoló. Már a zárási ütemezés is ismert: július végén bezár a győri fiók, szeptember végéig az összes vidéki fiók, utolsóként pedig a budapesti Mammut üzletközpontban lévő iroda szűnik meg 2024. február 29-én.

Az ingatlan értékesítéséből szolgáló bevétel a végelszámolási eljárásban kerül felhasználásra a hitelezői igények kielégítésére, a költségek fedezésére és az egyéb kötelezettségek teljesítésére.

Az itteni Sberbank a nemzetközi szankciók által sújtott orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt lett fizetésképtelen. A legutóbbi hírek szerint a kártalanítás már az utolsó fejezetéhez ért: az MNB még márciusban közölte, hogy a Sberbank volt ügyfeleinek teljeskörű betétbiztosítási kifizetése és a végelszámolói kárrendezés után már a hazai bankok is száz százalékban visszakapják – az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tavalyi helytállása érdekében teljesített – rendkívüli befizetéseiket.

Az OBA rekordidő alatt, 10 munkanapon belül teljesítette kifizetéseit az érintett lakossági és vállalati betéteseknek, összesen 141,6 milliárd forintot a rendelkezésükre bocsátva. Az is nagyon gyorsan ment, hogy a Mészáros Lőrinc-féle MKB Bank vette át a Sberbank jelentős méretű és kiváló minőségű, mintegy 300 milliárd forintos hitelportfólióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik