Gazdaság

Hivatalos az új falusi csok, a babaváró korhatáros módosítása

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Gulyás Gergely miniszter korábbi bejelentéseit közlönyösítették.

A Magyar Közlönyben kedden két rendeletet is módosított a családbarát Orbán-kormány. Kiderült, valóban megszűnik az általános Családi Otthonteremtési Kedvezmény, az új szabályozás csak a falvakban lesz érvényes. Hogy hol, azt egy 50 oldalas melléklet részletezi, 2630 kistelepülés érintett.

A módosításokból a Portfolio.hu azt emeli ki, hogy

  • új ház építése/vásárlása esetén nem nő a falusi csok (marad a 10 milliós összeg),
  • társasházaknál megszűnik a támogatás,
  • a használt lakások vásárlására/bővítésére/korszerűsítésére  felvehető összeg emelkedik,
  • csak meghatározott kistelepüléseken lehet áfát visszaigényelni.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium jelezte, a városi csok azért szűnik meg, mert már nem jelent érdemi segítséget. ám a falusi csok használt lakóingatlan vásárlásánál

  • 1 gyermeknél 600 ezerről 1 millió forintra,
  • 2 gyermeknél 2,6 millióról 4 millióra,
  • 3/több gyermeknél 10 millióról 15 millió forintra nő

január 1-jétől.

Saját ingatlan korszerűsítésénél/bővítésénél a támogatás egy gyermeknél 500 ezer forintra, kettőnél 2 millióra, három/több gyermeknél 7,5 millió forintra nő.

Korhatárossá válik a Babaváró. mert a kormány ösztönözné az első gyermek mielőbbi megszületését, hogy nagyobb esélye legyen testvér, testvérek érkezésének. Ezért csak a 30 év alatti nők számára, ám már 11 millió forintig biztosítja a támogatást. Átmeneti szabály, hogy ha az anya elmúlt 30, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja jogosultságát a támogatásra, azt megkaphatja 2024. december 31-ig.

Vitályos Eszter államtitkár néhány napja egy kérdésre válaszolva jelezte, szerinte a támogatási rendszer egyáltalán nem diszkriminatív, a csokot az 5000 fő feletti településeken kiváltó új otthonteremetési szabályozást a kormány pedig még az év végéig kidolgozza.

Frissítünk!

A kamattámogatáshoz is hozzányúltak

A Bank360.hu szerint bankok kevesebb pénzt kapnak az államtól, a nem teljesítőknek kiszámíthatatlanná válik a visszafizetendő büntetés a rendelet módosításával. A maximálisan igényelhető hitel törlesztőrészletének maximuma emelkedik (51 ezer forintra). A  futamidő 20 év marad, a törlesztés felfüggesztésével kapcsolatos szabályok nem változtak.

 

Ha igazolja a házaspár a várandósságot, akkor maximum 3 évre szüneteltetheti a törlesztést. Két gyerek után a fennálló tartozás 30 százalékát, három után a teljes tartozást elengedik. Jövőre csak a legalább 18 éves, de a 30. évét még be nem töltött házas nők kaphatják meg a hitelt.

 

A 2024-től felvett támogatások kamatperiódusa már nem öt év lesz, a kamatot az első, a második és a harmadik év végén is módosíthatják, azt követően hároméves kamatperiódus lesz. A referenciakamathoz nem nyúltak hozzá, azt az ötéves állampapír aukciós átlaghozamához (110% + 1 százalékpont) kötik, ami alacsonyabb az eddiginél (130% + 1 százalékpont).

 

Ha nem születik meg időben a vállalt gyerek, elválnak vagy külföldre költöznek, akkor 120 napon belül vissza kell fizetni a támogatást, ami a (jegybanki alapkamat plusz 3 százalékpont) egy 11 millió forintos hitel után most 1,76 millió forint lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik