Gazdaság

Leáldozott a Bónusz Magyar Állampapírnak: óriási kamatvágás következik

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között – írja a bankmonitor.hu.

Megtartották az utolsó olyan diszkont-kincstárjegy-aukciót, melynek eredménye szükséges a Bónusz Magyar Állampapír következő kamatának meghatározásához. A befektetők nem fognak örülni az új információknak: a BMÁP-kamat jelentős csökkenése várható – hívja fel a figyelmet a pénzügyi portál.

Hogyan számítják ki a Bónusz Magyar Állampapír kamatát?

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) háromhavonta változó kamatozású állampapír, kamata a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Kamatbázisát a diszkont kincstárjegy-hozamok alkotják: egészen pontosan a kamat meghatározása előtti négy, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ)-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozamot kell alapul venni. Az erre ráépülő kamatprémium további 1 százalékpont. A jelenleg elérhető BMÁP-sorozat (2026/O) jelenlegi kamata 15,90 százalék, melynek időarányos részét július 21-én fizeti ki, egyúttal aznap elindul a következő kamatperiódusa.

Mennyi lesz a BMÁP következő kamata?

A mai DKJ-aukció eredményei ismeretében már azt is tudjuk, hogy mennyi lesz a BMÁP következő 3 havi kamata. A kamatbázis meghatározásakor az alábbi DKJ-hozamokat és elfogadott mennyiségeket veszik majd figyelembe:

  • június 20.: 12,50 százalék (29 milliárd forint)
  • június 27.: 10,14 százalék (24,99999 milliárd forint)
  • július 4.: 10,14 százalék (19,5 milliárd forint)
  • július 11.: 10,20 százalék (14,99999 milliárd forint)

Ezek alapján az elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam 10,92 százalék, melyhez további 1 százalékpont kamatprémiumot hozzáadva megkapjuk, hogy évi 11,92 százalék lesz a BMÁP kamata a következő, július 21-én kezdődő kamatperiódusban. Ez drasztikus, csaknem 4 százalékpontos csökkenést jelent a mostani, 15,90 százalékos kamathoz képest.

Végleg megnyerte a versenyt az inflációkövető papír

Az utóbbi hónapokban izgalmas verseny zajlott a DKJ-hozam-követő Bónusz Magyar Állampapír és az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) között. Egy rövid ideig hajszálnyival vezetett a BMÁP, hiszen a 15,90 százalékos kamatával szemben a hosszabb futamidejű PMÁP „csak” 15,50 százalék kamatot termel. Fontos különbség azonban, hogy míg a BMÁP kamata háromhavonta változik, addig a PMÁP esetében évente egy alkalommal állapítanak meg új kamatot.

Az új BMÁP-kamat ismeretében elmondhatjuk, hogy beigazolódtak a várakozásaink, és jövő héttől behozhatatlan előnyre tesz szert az inflációkövető állampapír. Miközben a 2031-ben lejáró PMÁP kamata továbbra is évi 15,50 százalék lesz, addig a BMÁP csaknem 4 százalékponttal alacsonyabb kamatot fog termelni. Sőt, a csökkenő hozamszintek és a tavalyinál várhatóan lényegesen magasabb idei infláció együttesen azt eredményezhetik, hogy a PMÁP és a BMÁP kamatai közti különbség a jövőben még nőni is fog – értékel a bankmonitor.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik