Gazdaság

Örök visszatérő, az ingatlanbefektetés…

OTP Ingatlanpont
OTP Ingatlanpont
A befektetési piac ciklusait nézve örök visszatérő az ingatlan, mely minden piaci helyzetben jó befektetést jelenthet.

Ismételten átrendeződni látszik a befektetési célok listája, amely változást a 2023. július 1-től hatályba lépő, az egyes befektetési formákat terhelő szociális hozzájárulási adó is befolyásolja, de a jó hír az, hogy az adókivetés az ingatlanbefektetéseket nem érinti. Az állampapír mellett az ingatlan befektetési célú vásárlása a következő időszak egyik stabil befektetése lehet, az ingatlanvásárlás irányába terelhetik a befektetőket a hosszú idő után fokozatosan csökkenő hitelkamatok is. Az OTP Ingatlanpont véleménye szerint az átrendeződött befektetési lehetőségeket figyelembe véve, a jelenlegi kamatkörnyezetben újra érdemes lehet befektetés céljából ingatlant vásárolni.

 

Kedvezőbb hitelkonstrukciókra vár a piac

Az ingatlanvásárlásban érdekelt befektetők egy része bank által kihelyezett kölcsönökre szeretne támaszkodni, amelyek kamatai az elmúlt időszakban nem mutattak csökkenő tendenciát. A lakáshitelek kamatai az inflációs nyomás enyhülésével redukálódhatnak, amely nyomás hosszú idő után csökkenni látszik, a jegybank utóbbi hónapokban meghozott döntéseinek tekintetében. Az MNB a magas infláció mérséklésére a legutóbbi, 2023. június 20-án megtartott kamatdöntő ülésén arról határozott, hogy 100 bázisponttal 16 százalékra csökkenti az egynapos betéti tender kamatát. A csökkentések hatására a jegybank várakozása év végére már 10 százalék alatti inflációs mérték, ami változást hozhat a kereskedelmi bankok hitelkamatainál is, így elkezdhetnek bizakodni azok, akik az elmúlt időszakban a kivárás mellett döntöttek. „Az ingatlan minden esetben egy jó befektetési forma lehet. Azok esetében, akik hosszútávon gondolkodnak, korábban sem volt kérdés, hogy legyen a befektetési portfóliónak olyan része, amely ingatlanokat tartalmaz.”hangsúlyozta dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője és az OTP Pénzügyi Pont vezérigazgatója.

OTP Ingatlanpont

Még mindig az egyik legbiztosabb beruházásnak számít az ingatlanbefektetés

Míg korábban a tendenciák azt mutatták, hogy a befektetni vágyók egyik elsődleges választása a bankbetét volt, már egy jó ideje ezek visszaesése tapasztalható. A mostani szabályozás hatályba lépésével a közkedvelt és legnépszerűbb befektetési célok további zászlóvivője várhatóan az ingatlanbefektetések lehetnek, így a jövőben az állampapír mellett ez bizonyulhat az egyik legkedvezőbb beruházásnak. Dr. Hartlieb Balázs szerint az ingatlanbefektetéseknek az egyes különböző piaci körülmények között más és más előnyei lehetnek. Míg valamikor az értéknövekedés adta előny, vagy a hasznosításból származó hozam okán, míg megint máskor a puszta értékállóság vagy valamely közteher alóli mentesség miatt minősülhet csábító befektetésnek.

 

A sikeres üzlet az időzítésen is múlhat

A felfokozott hangulat a piac szinte minden területén érezhető, a feszültséget valamelyest enyhítő hitelfelvételi feltételek azonban csak részben okozhatnak megkönnyebbülést a lakásvásárláson gondolkozóknak. Mind a magáncélú, mind a befektetési célú lakásvásárlásra magas az igény a piacon, de az elmúlt időszak bizonytalansága kivárásra kényszerítette az érdeklődők jelentős részét. A mostani, optimistább piaci helyzet, és a lakáscélú támogatásokra vonatkozó szabályozás kapcsán bejelentett jövőre várható változtatások a vásárlási számok növekedésére engednek következtetni, azonban fontos hangsúlyozni, hogy emiatt a kereslet és a kínálat nem feltétlenül lesznek újra egyensúlyban. „Az ingatlanpiac meghatározó szereplőiként azt tapasztaljuk, hogy jelentős időelőnyt tudunk biztosítani ügyfeleinknek, hiszen tanácsadóink szakmailag naprakészek, jól ismerik a befektetési céllal vásárolt lakások fontos szempontjait, valamint az OTP Pénzügyi Ponttal való szoros együttműködést kiaknázva kedvezményes finanszírozási megoldásokkal is segítik a hozzánk fordulókat, meggyorsítva ezzel a teljes adásvételi folyamatot.” – tette hozzá dr. Hartlieb Balázs.
Advertisement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik