Gazdaság

Lázár Jánoson keresi az ellopott aligai Balaton-partot az MSZP

Illusztráció: Mohos Márton / 24.hu
Illusztráció: Mohos Márton / 24.hu

Feltételezhető, hogy Aligán egy kikötő-fejlesztési beruházás következtében köztulajdon tűnt el, amivel felbecsülhetetlen értékű kár érte a magyar államot – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. Gurmai Zita közölte, hogy ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Lázár János építési és közlekedési miniszternek.

Az ellenzéki politikus kérdéseivel arra keresi a választ, hogy

  • valóban megszűnt-e az állami tulajdonban álló kikötő és móló Balatonaligán,
  • hogyan változhatott át a közvagyon magánvagyonná,
  • és miért nem állami beruházásban valósult meg a kikötőfejlesztés.

Arra hivatkozott: tudomásukra jutott, hogy az Aliga Liget kikötő létesítésére vonatkozóan az illetékes szakhatóság helyt adott a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. kérelmének. A hatóság a kikötő építésének engedélyezési eljárásában megállapította, hogy a különböző helyrajzi számokon lévő ingatlanok tulajdonosa a magyar állam.

A létesítési engedély birtokában az Aliga Liget területén az egyébként közterületként és parti sétányként is működő kikötőt elbontották, és helyére egy másik, kevesebb és kisebb hajók fogadására alkalmas kikötőt létesítettek, és azt a bejáratnál kerítéssel lezárták – mondta Gurmai Zita. Hozzátette, a fejlesztő az egyik mólót megnyitotta ugyan, de mivel az nem közterület, így a helyiek tartanak attól, hogy a cég a létesítményt bármikor lezárhatja.

A frakcióvezető-helyettes kiemelte, egy vízjogi üzemeltetési engedély kiadásával kapcsolatosan derült ki, hogy a vízi létesítmények már az engedélyes tulajdonát képezik: a korábban állami tulajdonban álló kikötő és móló helyén új vízi létesítmények épültek, ezek azonban már nem közösségi, hanem magántulajdonban vannak.

Az ellenzéki képviselő szerint ezért feltételezhető, hogy a Turisztikai Alap támogatásával megvalósult beruházás következtében köztulajdon tűnt el. Ráadásul a fejlesztő a kikötő bérbeadásából évente több mint 400 millió forint bevételre tesz szert, amelynek köszönhetően a beruházás saját forrásból álló költsége két éven belül megtérül – hívta fel a figyelmet Gurmai Zita, aki mindezek alapján fordult Lázár Jánoshoz írásbeli kérdéseivel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik