Gazdaság

Egyedülálló elismerésben részesült a Debreceni Nemzetközi Iskola

A Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) Magyarországon elsőként szerezte meg az alsó, -és felső tagozatosok képzésére jogosító International Baccalaureate (IB), illetve a Primary Years Programme (MYP) mellé a nemzetközi érettségit adó Diploma Programme (DP) akkreditációját is. Azért nagy szó ez, mert a nemzetközi érettségi a legjobb egyetemekre kövezi ki az utat a diákok számára.

Az ISD Magyarország első IB Continuum iskolája, melyben 3-tól 18 éves korig – óvodától az érettségiig – a teljes programban zajlik az oktatás –  hangsúlyozta Tom McKlean, a Debreceni Nemzetközi Iskola igazgatója.  „Angol nyelven egybefüggő képzést nyújtunk a gyerekeknek hároméves kortól kezdődően, érettségivel bezáróan. Ebben a rendszerben szervesen egymásra épülnek a programok. Ez emeli az iskola iránti bizalmat, a megbízhatóságunkat, a szakmaiságunkat is. És jó minőséget reprezentál az iskoláról az ide érkező szülőknek és tanároknak egyaránt” – folytatta az igazgató.

Négy éve a debreceni iskolanyitás oka az volt, hogy a korábban Budapestre koncentrált gazdasági fejlesztés kiterjedt az ország ezen régiójára is. Tom McLean szerint Debrecen és vonzáskörzete magyarországi viszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő országrész. Számos magyar és külföldi nagyvállalat helyezte ide a székhelyét, és befektetők sora tervez ezzel a régióval. Ahogy sorra letelepedtek a neves külföldi cégek Debrecenben ipari parkjaiban (a BMW gyár, az épülő kínai akkumulátorgyár), úgy nőtt az ISD-ben a nemzetközi diákok létszáma.

Az iskola ezért is kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a régióban megtelepedő nemzetközi cégek szakembereinek gyermekei megfelelő oktatási hátteret kapjanak. Jelenleg 19 különböző állampolgárságú diák jár ide, kínai, dél-koreai, mexikói, orosz, ukrán, sőt még dél-afrikai is akad köztük. A magyar és külföldi diákok aránya pillanatnyilag 55-45 százalék. Az új tanévet a tervek szerint már 237 diákkal kezdik, de a cél az, hogy előbb-utóbb 600 gyerek töltse meg a tantermeket.

Az ISD a tanterveiben kiemelt figyelmet helyez a kutatási, a szociális, a gondolkodással kapcsolatos készségek, a kommunikációs készségek, valamint önmenedzsmenttel kapcsolatos készségek fejlesztésére. Az iskolát Debrecen város építette gazdasági megfontolásból és jelenleg is egy ösztöndíjprogrammal támogatja az ISD képzési programjaiban azokat a tehetséges, kimagasló eredményt elért, 10-17 év közötti debreceni diákokat, akik nemzetközi környezetben képzelik el a jövőjüket. A 2022/23-as tanévben már 10 ilyen ösztöndíjas tanulója van az iskolának, ősztől 17-re nő a számuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik