Gazdaság

Varga Mihályék nem tagadják: 425 forintos euróval számolnak az őszre

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
A kabinet Brüsszelre mutogatva növeli januártól több mint 40 forinttal az üzemanyagok jövedéki adóját. Pedig a forintgyengülés miatt előállt uniós emelési kötelezettség ennek töredéke – írja a Népszava.

Brüsszelre mutogatva adott elutasító választ Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető ama írásbeli megkeresésére, hogy a mostani, 370 forint körüli euróárfolyam tükrében miért 425 forintos szintből kiindulva állapítottak meg a benzinre és a gázolajra január 1-től literenként bruttó 41 forintos jövedékiadó-emelést – olvasható a lapban.

Az ellenzéki politikus korábbi becslései szerint a 370 forintos euróárfolyamból „csak” bruttó 15-17 forintos jövedékiadóemelés következne. Az uniós szabályok szerint az adott év jövedékiadó-szintjét a megelőző október eleji euróárfolyam alapján kell kiszámítani, ami egyelőre értelemszerűen nem ismert.

A megkeresés idézi Varga Mihály pénzügyminiszter törvényjavaslathoz fűzött magyarázatát, miszerint az adót az uniós előírások miatt emelik. Ezzel kapcsolatban a szocalista honatya rögzíti, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adójának uniós alsó szintje, amiként 2010 óta, így most sem változott.

A hazai jövedékiadó-szintet tehát a forint gyengülése miatt kell emelni.

Annak tükrében, hogy az euróövezeten kívüli uniós tagállamok üzemanyagai jövedéki adójának helyi fizetőeszközben kifejezett szintjét a megelőző év október 1-i euróárfolyam alapján kell meghatározni, értetlenségének adott hangot, hogy – a közzétett emelési mértékekből visszaszámolhatóan – a kormány miért 425 forintos euróárfolyamból indult ki, amikor az jelenleg jóval alacsonyabb. (Megjegyzendő: a jelenleg 370 körüli árfolyam mellett maga a 2024-es költségvetési terv is 385 forintból indul ki. Bár a 425 forint valójában a tavaly október eleji euróárfolyamhoz közelít, ennek alkalmazása az üzemanyagok jövő évi jövedékiadó-szintjének meghatározásához nyilvánvalóan téves.)

Vargáék nem cáfolták a 425 forintos októberi eurót

– fogalmaz Facebook-reakciójában Tóth Bertalan. Ha októberben, a mostani helyzethez hasonlóan, 425 forintnál kevesebbet kell adni egy euróért, értelemszerűen nem lesz szükség ekkora adóemelésre. Hazugság, hogy a kormány évek óta az “uniósnál alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó mértékét”, mivel annak hazai szintje 2017. óta nem változott – szögezi le az ellenzéki honatya. Viszont a forint azóta drámai mértékben gyengült. Tóth Bertalan erős csúsztatásnak tartja úgy beállítani az adóemelést, mintha valami új uniós szabály szorítaná erre a kormányt. A valóság ezzel szemben, hogy az euróban meghatározott uniós küszöbérték 2010 óta változatlan. Orbán, Matolcsy és Varga viszont 2021-ben oly mélyre lökték a forintot, hogy így a forintban meghatározott jövedéki adó szintje már az euróban meghatározott legalsó uniós szint alá került – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik