Gazdaság

Változás a bankszámláknál júliustól: ráfizethet, aki nem vált újra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az új szabályok szerint az alapszámla havi díj július elsejétől legfeljebb ezer forint lehet. Ezért az ügyfeleknek több szolgáltatást (készpénzfelvétel, kártya) is kapniuk kell. Sorra teszik közzé a bankok az alapszámlák új díját, de mindenkire rávert az OTP. A legnagyobb magyar bank ugyanis 587 forintos havi díjat hirdetett, de ez még nem is minden – írja az Azénpénzem.hu.

Nagy dérrel-dúrral vezették be 2016-ban a „kedvezményesnek” hirdetett bankszámlákat. Ezek díját azonban nem a magyar viszonyokhoz szabták. Az uniós elvárásra 2016. szeptember 18-ától bevezetett alapszámla már akkor is drága volt. A Magyar Közlönyben még tavasszal megjelent rendelkezés szerint az alapszámla most még érvényes havi 3000 forintos díja július 1-jére a harmadára, mindössze egyetlen ezresre csökken – hívja fel a figyelmet a portál.

Ezt úgy érték el, hogy a minimálbér 1,5 százalékában maximált díjat a minimálbér 0,5 százalékára csökkentették. Ahogy tehát a következő években nő a minimálbér, úgy emelkedik majd ez a költség, de összességében így is meglehetősen alacsony marad majd.

Az alapszámla az előírások szerint a havi díjért 150 ezer forint ATM-es, vagy egy pénztári 50 ezer forintos készpénzfelvétel és összesen 100 ezer forintnyi átutalás, valamint a bankkártya költségét is tartalmazza. Előírás viszont, hogy a számlának kizárólag egy tulajdonosa lehet és hitelkeret nem adható. Ennél is keményebb elvárás, hogy más bankszámlával az ezt használó nem rendelkezhet.

Ezzel csábít a legnagyobb magyar bank

Sorra teszik közzé a bankok az alapszámlák július elsejétől hatályos kedvező változását. Az új kondíciós listában ezt szerepelteti az MBH, de már megjelent a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit erről szóló tájékoztatója is. Az eddig megjelent feltételek között 1000 forintos díjat hirdettek meg.

Alaposan meglepheti azonban a piacot az OTP. A legnagyobb magyar bank ugyanis az alapszámlára havi 587 forintos díjat hirdetett meg.  Az OTP nem csak a számlavezetési díjban dobott kesztyűt az egész piacnak. Ugyanis az előírt 4 eseti és korlátlan számú, összesen 100 ezer forint összegű átutalási megbízás esetén is ad könnyítést. A közzétett feltételek szerint a 4 darabos korláttól eltekint visszavonásig, de legkésőbb a 2023.évi infláció közzétételét követő 2. hónap 1. napjáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik