Gazdaság

Lehet, hogy már túl erős lett a forint?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Míg tavaly ősszel (a világpiaci gázárak elszállásával egyidőben) 430 felett volt a forint történelmi mélypontja az euróval szemben, mostanában 370 körül ingadozik a jegyzés. Most akkor erős a forint, vagy nem?

A Portfolio néhány példával érzékeltette, hogy a gazdaság egyes szerepelői mennyire eltérőn ítélhetik meg a mostanában tapasztalt forinterősödést.

  • Ha valaki most tervez külföldi nyaralást, az valószínűleg inkább gyengének érezheti a forintot, számára az lenne az ideális, ha minél olcsóbb lenne eurót váltani.
  • Ha viszont egy vállalat nagyobb részben exportra termel, akkor számára a minél gyengébb forint lehet ideális. Főleg akkor, ha a költségeinek jelentős része (alapanyag, munkabér) forintban keletkezik.
  • Ha azonban egy gazdasági szereplő jellemzően itthon költi el a forintban szerzett jövedelmét, akkor neki is a minél erősebb forintárfolyam az érdeke, hiszen a gyenge deviza beépül az importtermékek árába.
  • A kormányzat számára az erős és a gyenge forintnak is vannak előnyei, a lényeg, hogy egyik oldalra se lengjen ki extrém mértékben az árfolyam. A komoly, megállíthatatlan forintgyengülés ugyanis pénzügyi stabilitási kockázatokat hordozhat, az erős árfolyam pedig visszafoghatja a gazdasági növekedést az exporton keresztül, ráadásul a devizaadósságon is bukik a leértékelődéssel.

Ami az exportőröket illet, megállapítják, hogy amit tavaly megnyertek a forint gyengülésén, azt már el is veszítették az utóbbi hónapokban.

A mostani árfolyam szerintem már nagyon erős az export szempontjából, egyértelműen versenyhátrányt jelent – mondta kérdésükre a Videoton Holding társ-vezérigazgatója, Sinkó Ottó, aki szerint 385-400 között lenne az az ideális árfolyam, ami számukra nem jelentene hátrányt, illetve pénzügyi stabilitási kockázatot. Ő úgy véli, a jelenlegi helyzetnél akár egy kiszámítható, fokozatos forintleértékelés is kedvezőbb lenne.

A cikkben kitérnek arra is, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (DUIHK) szokásos éves konjunktúrafelmérése alapján fontos versenyhátrányt okozó tényezőnek nevezték a német tulajdonú cégek is az árfolyamot.

Ami a szerda reggeli árfolyamot illeti, nem mozdult el érdemben a forint az euróval szemben, változatlanul 370 körül jár a jegyzés, most éppen egy hajszállal felette. Egyelőre nem is látszik semmilyen tényező, ami innen ki tudná mozdítani a forintot, lassan megint az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások sorsa lehet a kulcsfontosságú téma – írta a szakportál egy másik cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik