Gazdaság europoli

Elvehetik az uniós elnökségünket? Navracsics szerint nincs lehetetlen

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd
Lesznek politikai támadások az ellenérdekelt politikai erők részéről, de egyetlen tagállam sem támogatja a magyar elnökség elvételét – mondta az InfoRádióban a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, aki már a 2024 júliusában munkába álló magyar elnökségre váró feladatokról is beszélt.

A jövőre kezdődő magyar uniós elnökség a tapasztalat elnöksége lesz – írta a Mandiner hetilapban megjelent jegyzetében Navracsics Tibor. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az InfoRádióban úgy nyilatkozott: a 2011-es első magyar európai uniós elnökségben szerzett tapasztalat mellett ezúttal lesznek újszerű feladatok is. Mert amíg 2011 első félévében egy normál szakpolitikai jellegű európai uniós elnökségi munka folyt, a mostani,

a 2024. július 1-jén kezdődő európai uniós elnökség egybeesik az uniós intézmények tisztújításával is,

hiszen június 9-én európai parlamenti választásokat tartanak. Júliusban alakul meg az új Európai Parlament, majd az ősz folyamán meg kell alakulnia az új Európai Bizottságnak is, míg végül –vélhetően decemberben – az Európai Tanács, az állam- és kormányfők testülete is új elnököt választ magának.

„A hagyományos szakpolitikai feladatok mellett az intézményi megújulást is irányítania vagy legalábbis támogatnia kell majd a magyar uniós elnökségnek” – jelezte a korábbi uniós biztos. Mint kiemelte, ez az időszak a legtöbb esetben közvetítői feladatokat kíván.

Minden megtörténhet?

Az elmúlt hetekben az európai színtéren polémia zajlott a magyar uniós elnökségről, voltak, akik felvetették az Európai Parlamentben is, hogy a Brüsszellel fennálló viták miatt el is kellene az elnökséget venni Magyarországtól. Navracsics szerint nyilvánvalóan lesznek politikai támadások az ellenérdekelt politikai erők részéről, de úgy véli, hogy Magyarország el tudja látni ezt a feladatát.

„Most is be kell bizonyítanunk, hogy meg tudjuk oldani, tudunk pártatlan közvetítők lenni az egymással konfliktusban álló felek között, már csak azért is, mert ez az ország presztízse szempontjából is nagyon fontos, hiszen jelentős mértékben javíthatja a Magyarországról kialakított képet” – mondta a miniszter.

Az uniós elnökség elvonásáról, amit az Európai Parlamentben is kezdeményeztek, Navracsics Tibor azt mondta: „Én nem tudom elképzelni. Jogilag egyáltalán nem fordulhat elő, bár a politikában nincs lehetetlen, tehát attól még, hogy jogilag lehetetlen valami, politikailag előfordulhat, de én nem tudom elképzelni. Egyetlen tagállam sem támogatja ezt az ötletet, az Európai Parlamentről pedig tudjuk, hogy meglehetősen sajátos szabályrendszerrel mozgó intézményről van szó, ráadásul egy választási kampány már el is indult, szeptembertől az egyre intenzívebb lesz, én ezt a kijelentést a választási kampány részének tartom.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik