Gazdaság

Pékszövetség: itt az eredménye a drasztikus kenyéráremelésnek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Bár megmenekült a bezárástól a magyarországi pékségek többsége, mondta a Napi.hu-nak a Magyar Pékszövetség elnöke, ugyanakkor a kenyér árának növekedése miatt a lakosság jelentősen kevesebb pékárut vásárol.

Megmenekültek a bezárástól a magyarországi pékségek, mondta a portálnak Septe József. A pékségek száma 850-900 körüli, ebben nem szerepelnek az albán pékségek és a multiknál lévő sütödék sem. Kiemelte: bár korábban a Magyar Pékszövetség is azt jósolta, hogy a járvány és az energiaárak növekedése miatt a sütőipari vállalatok 20-25 százaléka meg fog szűnni, bezár vagy a nagyok felvásárolják őket, de ez nem történt meg.

A kenyérfogyasztás valamelyest csökkent az elmúlt években Magyarországon, először a koronavírus-járvány, majd a háború és az infláció emelkedése miatt vettek kevesebb kenyeret a magyarok – sorolta a Pékszövetség elnöke.

Míg korábban évente fejenként átlagosan 72 kilogramm kenyeret és mellette 10-12 kilogramm péksüteményt fogyasztottak a magyarok, az elmúlt öt év alatt

mára évi 50-52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás mennyisége.

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, idén már ezer forintba is kerül. A vándor kenyér fél kilója az Auchanban 499 forint, az Aldiban az aranycipó kilója 998 forint, a Lidlben a nosztalgia vekni kilója 907 forint.

A statisztikai hivatal szerint is a kenyér ára egy év alatt 52,7 százalékkal növekedett.

Bár az elmúlt hetekben a világpiaci trendeknek megfelelően Magyarországon is elkezdtek csökkenni a gabonaárak, és a búza tonnája a korábbi, 140 ezer forint helyett már csak 80 ezer forint, a fogyasztók még nem érzékelik ezt a liszt és a kenyér árában – ezt az Agrárszektor cikke is kiemeli.

Szakértők szerint mindezen tendencia ellenére a közeljövőben még nem várható a sütőipari termékek árának csökkenése, ugyanis az egyéb költségelemek növekedése még mindig jelentősnek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik