Gazdaság

Napi.hu: Már jövőre bevezethetik Magyarországon az európai minimálbért

Már tartanak az intenzív tárgyalások az európai minimálbér magyarországi bevezetéséről, a kormány pedig azt szeretné, ha a részletekről már az idén megállapodnának, így a 2024-es minimálbér összege már az EU kritériumai szerint lenne meghatározva – tudta meg a Napi.hu.

Azt viszont sokan csalódásként élhetik meg, hogy az uniós szabály önmagában nem hoz érdemi bérfelzárkózást.

A gazdasági portál információi szerint az Európai Unió kötelező irányelvének átültetéséről és az abban szereplő ajánlásokról már tartanak a tárgyalások a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány között. A Napi.hu értesülése szerint az uniós minimálbér-irányelv gyakorlati megvalósítása nem könnyű feladat, mivel nem csak a kötelező legkisebb bér összegét érinti, hanem például

  • a szociális párbeszédet,
  • a szakszervezetek megerősítését,
  • az érdekképviseletek bevonását a munkavállalókat érintő döntéshozatalba,
  • valamint a munkahelyeken kötött kollektív szerződések számának jelentős növelését.

Ami a minimálbér konkrét összegét illeti, arról csak javaslatokat fogalmaz meg az uniós szabályozás, mivel a bérpolitika szigorúan tagállami hatáskör. A portál úgy tudja, hogy a teljes hazai minimálbér-rendszert felülvizsgálják a szociális partnerek, és több elképzelést is megvizsgálnak. Az egyik ilyen lehetőség, hogy az Európai Unióban egyedülálló kettős magyar minimálbér-rendszer megszűnne, és a legtöbb nemzeti minimálbérrel rendelkező tagállamhoz hasonlóan egyetlen összeg lenne a kötelező legkisebb bér.

Egy ilyen döntés ugyanakkor sok konfliktussal járhat, összességében viszont jelentősen javulna az alacsony jövedelmű háztartások helyzete – írja a napi.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik