Gazdaság

Orbán gazdaságpolitikáját bírálja volt minisztere

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Pálinkás József szerint az ország nagy árat fizet majd egy rögeszméért.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Orbán Viktor egykori oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke abszurdnak, gigantománnak nevezte az akkumulátorgyártás kormányzati támogatását, élesen bírálta a kormány gazdaságpolitkáját. Pálinkás József úgy vélte, a kormány nagyot hibázik,

nem szabad ilyen mértékben kitenni az országot egyetlen technológiának.

A professzor azt mondta, ennél is súlyosabb gond, mégsem beszél róla senki, hogy az elhasznált akkumulátorokat a gyártó országnak kell újrahasznosítania, ami óriási energia- és vízmennyiséget igényel, a folyamat jóval veszélyesebb, mint maga a gyártás. 

Ennek szabályozására vannak érvényes uniós irányelvek. Senki nem fogja helyettünk feldolgozni a használhatatlan akkumulátorokat, ezért őrültségnek is nevezte a gigantomán akkumulátorgyártást.

Pálinkás József szerint annak egyetlen oka, hogy a kormány más beruházással nem tud idecsábítani külföldi tőkét, amire viszont az  európai pénzek elapadása miatt rákényszerül.

Ezért kapálóznak kézzel-lábbal a kínaiaknál, hogy hozzanak ide még több akkumulátorgyárat.

Az atomfizikus szerint Paks 2 megépítésénél érdemesebb lenne az amerikaiakkal, franciákkal partnerséget kötni, aggályosnak tartja, hogy Oroszország szállítja majd a fűtőelemeket is.

Néhány napja az első Orbán-kormány oktatási minisztere azzal került be a hírekbe, hogy közösségi oldalán így reagált a hétfői Kormányinfóra:

Gulyás Gergely hazudik. Tanárhiány van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik