Gazdaság

Fontos változások jönnek a postákon

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása, az új szabályozás pedig számtalan változást hoz a posták működésében, írja a vg.hu.

Módosul az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége: az eddigi szabályozás úgy szólt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellet legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani.

Ezt most 30 ezerre módosították, azaz mostantól a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére.

További változás, hogy a postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával. A definíció szerint ez egy fizikai jelenlét nélkül üzemelő eszközt jelöl, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.

A postai hálózat szervezéséről szóló pont hatályát vesztette, ebben korábban az szerepelt, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

Végül a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is változást történt: eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, a jövőben ez 10 kilogrammra csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik