Gazdaság

Bajban van a kormány, sokkoló adatok érkeztek

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A különadók idén májusi befizetése elfedte a költségvetés ötödik hónapjában zajló alapvető folyamatokat, amelyek arra utalnak, hogy az idei büdzsé fundamentumai recsegnek ropognak – hívta fel a figyelmet a Portfolio.hu. Ami ijesztő: a fogyasztási krízis miatt (az egekbe szökő infláció miatt csökkennek a reálkeresetek, az emberek nem költenek úgy, mint korábban) éves alapon már csökkentek az áfabevételek.

A cikkben részletesen ismertetik, mi látszik kiadási oldalon (összességében 23 százalékkal lett több a kiadás, amiben jelentős szerepet játszottak az idei rezsikiadások), és bevételi oldalon (amit a különadók beérkezése mentett meg, így a bevételek 3000 milliárd forint felett teljesültek idén májusban, ami 26,5 százalékos bővülés tavaly májushoz képest).

A portál kiemelte, hogy az áfából származó bevételek visszaestek májusban, 342 milliárd forintról 283 milliárd forintra. Az első öt hónapot nézve pedig az látszik, hogy május végéig 2652 milliárd forint folyt be áfából, ami az éves cél 33,2 százaléka. Ezzel szemben tavaly ilyenkor az éves cél 37,7 százalékon állt. Ez alapján kiszámolható, hogy leegyszerűsítve idén 5 hónap alatt a fogyasztási krízis miatt 360 milliárd forintos elmaradás van az idei áfabevételeknél. 

Tavaly még éves szinten 25 százalékos bevételi többlet volt áfából.

A portál szerint érdekes lesz látni, hogy az idei költségvetési kihívásokat a kormány hogyan fogja/akarja kezelni. Várhatóak-e kiigazító lépések (akár kiadáscsökkentés, beruházáselhalasztás, adóemelés, fogyasztási típusú vagy különadó), és mikor? Az jól látható, hogy a 2024-es büdzsé kapcsán már elkezdődött ez a folyamat, hiszen a kormány hozzányúlt a családi otthonteremtési támogatásokhoz (CSOK), nyilvánvalóan spórolási céllal. Úgy vélik, a kirajzolódó folyamatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hiánycél idei emelése elkerülhetetlen lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik