Gazdaság

Nyugdíj: így számíthat be, ha valaki a hozzátartozóját ápolja

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A beteg, különösen a beteg gyermek, tartós, személyes ápolásában többféle ellátás segítheti az ápolást végzőt. Az Adó.hu azt tekintette át, hogy ezek az ellátások hogyan vannak kapcsolatban a nyugdíjjal, beszámítanak-e.

Ápolási díj és nyugdíj

Ápolási díjra jogosult a nagykorú hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg tizennyolc év alatti személy gondozását, ápolását végzi.

Az ápolási díjból nyugdíjjárulékot vonnak, így az ápolási díj időtartama szolgálati időt jelent a nyugdíjjogosultsághoz. A nők negyven év jogosultsági idő alapján igénybe vehető kedvezményes nyugellátásánál is jogosultsági időnek számít a nő beteg gyermeke ápolására tekintettel kapott ápolási díjának időtartama.

Gyermekek otthongondozási díja és nyugdíj

Önellátásra képtelen súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg gyermekéről gondoskodó szülő, illetve örökbefogadó szülő igényelheti a gyermekek otthongondozási díját.

Ez az ellátás is nyugdíjra jogosító szolgálati időt jelent, a nők negyven év jogosultsági idő alapján igénybe vehető kedvezményes nyugellátásánál is.

Gondozói szabadság és nyugdíj

Ez az idén újonnan megnyíló lehetőség a súlyos egészségi okból gondozásra szoruló személy személyes gondozását végző munkavállaló számára nyújt segítséget, többlet szabadságot, maximum 5 napot. Erre az időszakra azonban díjazás nem illeti meg a munkavállalót, így, járulékfizetés sem történik.

Tartós ápolást végzők időskori támogatása és nyugdíj

Arra is kitérnek, hogy a tartós ápolás a kapható díjak ellenére is általában az ápolást végző személy életútjára is hatással van (munkavégzés, kereset), ami miatt kevesebb lehet az öregségi nyugdíja.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján ezért a tartós ápolást végzők időskori támogatást kaphatnak, ha már megállapították nekik nyugdíjra való jogosultságukat és már folyósítják is nekik az öregségi nyugdíjat. A tartós ápolást végzők időskori támogatása havonta ötvenezer forint. Az ellátás nem minősül nyugellátásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik