Gazdaság

Vége a kupakgyűjtésnek júliustól, hoppon maradnak az adományt várók

Oláh Tibor / MTVA
Oláh Tibor / MTVA

Júliustól több százezer forint kiesést könyvelhetnek el működésük finanszírozásából azok az alapítványok, egyesületek, magánszemélyek, akik eddig kupakgyűjtésből fedezték kiadásaik jelentős részét – írja a Napi.hu. Ennek oka, hogy elsejétől országszerte megszűnik a külön kupakgyűjtés. Jövő ilyenkorra pedig, mint írtuk, már minden kupakot rögzíteni kell a palackhoz, hogy együtt kerüljenek (lehetőség szerint a szelektív) hulladékgyűjtőbe.

Az adománygyűjtés népszerű módjává vált a kupakgyűjtés, hiszen olyan metódus volt ez, amihez az adományozó részéről nem volt szükség anyagi áldozatra, mindössze jóérzésre és környezettudatosságra, az adományozott pedig lassan ugyan, de biztosan pénzhez juthatott. Amikor világossá vált, hogy egyéni gyűjtésből tulajdonképpen képtelenség értelmezhető összeget összekuporgatni, az ország településein gombamód kezdtek szaporodni a gyűjtést támogató kupakgyűjtő szívek, amelyekbe bárki bedobálhatta egyénileg összeszedett italoskupak-gyűjteményét, és ilyen tömegben már pénzzé lehetett tenni a nemkívánatos hulladékot.

Mostanra azonban már táblákat helyeztek ki a drótszívekre, hogy júliustól megszűnik a gyűjtés. És új funkciót keresnek a szívecskéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik