Gazdaság

Ezermilliárdos bevételt vár a kormány az adóemelésekből

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A jövő évi költségvetésben 990 milliárd forintos pluszbevételt hoznak az adómódosítások, ennek nagy részét az extraprofitadók és az üzemanyagok jövedéki adójának emelése teszi ki – írják a Növekedés.hu-n a jegybank frissen kiadott Inflációs Jelentésére hivatkozva.

A többlet nagyobb része, hozzávetőleg 800 milliárd forint az extraprofitadókhoz köthető, ugyanis azokat az eredeti tervekkel ellentétben nagyrészt nem vezetik ki 2024-ben. Megmarad kiskereskedelmi adó, biztosítási adó, energiaellátók jövedelemadója, távközlési adó, légitársaságok hozzájárulása, sőt a kiskereskedelmi adó felső kulcsa 4,1-ről 4,5 százalékra emelkedik. A jövedéki adó (üzemanyagok) emeléséből 190 milliárd forint plusz bevételt várnak, az egyéb adóintézkedésektől 210 milliárd forintnyit. Ez összesen már több is, mint ezer milliárd forintos plusz adóbevétel.

Az egyébben pedig ott van többek között a befektetések kamatára júliustól kivetett 13 százalékos szochó is (a 15 százalékos kamatadón felül), néhány kivétellel (például állampapírok).

A 2024-es adóintézkedések az éves inflációs rátát összességében 0,7–1,0 százalékponttal emelhetik – olvasható az Inflációs Jelentésben.

Kollegánk úgy fogalmazott, hogy a kormány megágyazott az inflációnak.

Kapcsolódó
Megágyazott a kormány az inflációnak az új adócsomaggal
A kormány az eddigieknél is nagyobb bevételekre számít a lakossági befizetésekből. Ezzel együtt a nyílt vagy burkolt adóemelések, illetve a különadókra vonatkozó szabályváltozások közvetett módon újfent inflációt szabadíthatnak a lakosságra, de legalábbis megtörhetik a pénzromlás csökkenésének lendületét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik