Gazdaság europoli

Uniós pénzből épít lakóépületet a főváros

Google Strettview - az újpesti Szabadkai utca
Google Strettview - az újpesti Szabadkai utca

A Fővárosi Önkormányzat által vezetett konzorcium mintegy 2 milliárd forint támogatást nyert el egy lakhatási programra az Európai Unió városfejlesztési programjában.

A program célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése. A Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben egy legalább 20 lakásból álló, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, ami rászoruló budapestieknek biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat. A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és -hatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak.

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint Budapesten lakhatási válság van, és a központi kormányzat lakáspolitikája nem segíti elő a megfizethető, biztonságos bérlakásszektor bővítését, aminek kulcsfontosságú szerepe volna a krízis enyhítésében. Hozzáteszik: a főváros az egyre súlyosabb állami elvonások és költségvetési megszorítások, valamint a Fővárosi Lakásügynökség elindítására és egy kiterjedt lakbértámogatásra betervezett európai források visszatartása miatt nem rendelkezik elegendő forrással lakáspolitikai terveinek megvalósítására.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik