Gazdaság

Kizárt akkora nyugdíjkorrekció, mint amennyi most hiányzik a nyugdíjasok pénztárcájából

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hétfő délelőtti Kormányinfón nyugdíj-kiegészítésre vonatkozó kérdést is kapott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amire azt mondta,

  • ha erre okot adó körülmény van, akkor azt novemberben fogják kifizetni.

Hozzátette, amikor látszik, hogy az infláció magasabb lesz, akkor szokta ezt előrehozni a kormány. Most azonban az látszik, hogy az infláció nyáron visszazuhan, így

  • nem gondolkoznak abban, hogy előrehozzák a nyugdíj-kiegészítés kifizetését.

Az Mfor.hu szerint válasza olyan optimizmusról árulkodik, mely alapján már a novemberi kiegészítés sem tűnik  annyira biztosnak. A nyugdíjakat ugye idén januárban 15 százalékkal emelték. A novemberi nyugdíjkorrekció pedig a január-augusztusi inflációs adattól függ, amit szeptemberben jelentet meg a KSH. A miniszter válasza alapján gondolhatunk arra is, hogy a kormány esélyt lát egy 15 százaléknál alacsonyabb első nyolchavi nyugdíjas inflációra. Ez pedig azt jelentheti, hogy hoppon maradhatnak a nyugdíjasok, elmaradhat a novemberi nyugdíj-kiegészítés. Miközben jelenleg a még mindig 20 százalék feletti éves átlagos, és nyugdíjas infláció, illetve harminc százalék feletti élelmiszer-drágulás miatt havi szinten tízezrek hiányozhatnak a nyugdíjasok pénztárcájából.

Megnézték azt is, hogy  az első öt hónapban a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt infláció 25,8 százalék volt. Januártól kezdve tehát 1,6 százalékpontot mérséklődött az index. Ez azt jelenti, hogy további három hónap alatt kellene még több mint tíz százalékos csökkenés. Kérdés, ez meglesz-e.

A portál szerint egy dolog biztosnak látszik a csökkenő infláció mellett. A nyugdíjasok novemberben biztosan nem számíthatnak olyan mértékű kompenzációra, mint amekkora összeg mostanság hiányzik a pénztárcájukból.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik