Gazdaság

Meredeken megzuhant a szupergazdagok száma

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az elmúlt tíz év legmeredekebb visszaesését mutatja a hipergazdagok1 (HNWI- high net worth individual) tábora, amely 2022-ben 3,3 százalékkal 21,7 millióra zsugorodott, míg vagyonuk értéke 3,6 százalékkal 83 billió dollárra csökkent. A geopolitikai és makrogazdasági bizonytalanságban Észak-Amerika továbbra is őrzi vezető pozícióját – derül ki a Capgemini legfrissebb, Globális vagyonosodási kutatásából (WWR).

Az észak-amerikai hipergazdagok buktak a legtöbbet

Észak-Amerikában volt a legmeredekebb a vagyonok csökkenése (7,4%), ezt követte Európa (3,2%) és az ázsiai, majd a csendes-óceáni térség (2,7%). Ezzel szemben Afrika, Latin-Amerika és a Közel-Kelet ellenállónak bizonyult, mivel 2022-ben pénzügyi növekedést regisztráltak az olaj- és gázágazat erős teljesítményének köszönhetően.

A hipergazdagok mindössze 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több hozamot ért el az ESG-vel kapcsolatos eszközökből. (Az ESG azt jelenti, hogy egy vállalat milyen mértékben tanúsít környezet- és klímabarát magatartást.) Ennek ellenére a felmérésben résztvevők 41 százaléka az ESG-hatás érdekében történő befektetést elsődleges prioritásnak tekinti.

Így gondolkoznak a leggazdagabbak

A kutatás szerint a hipergazdagok túlnyomó része (71%) a következő 12 hónapban vagyoni tanácsadási szolgáltatásokat szeretne igénybe venni bankjától. Amennyiben a vagyonkezelő intézetek ki szeretnék szolgálni a HNWI-ügyfelek igényeit mind digitálisan, mind pedig az ügyfélkapcsolati menedzserek feladatkörét illetően fel kell zárkózniuk. Ugyanis a HNWI-válaszadók közül csak minden második fejezte ki elégedettségét az ügyfélkapcsolati menedzser munkájával kapcsolatban. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a válaszadók közel 31 százaléka a következő 12 hónapban valószínűleg vagyonkezelőt váltana.

A kutatás szerint a vagyonkezelő cégek kritikus fordulóponthoz érkeztek, mivel a makrokörnyezet kikényszeríti a gondolkodásmód és az üzleti modellek megváltoztatását a fenntartható bevételnövekedés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik