Gazdaság

Mellár Tamás: nem megtiltani, hanem kiterjeszteni kellene a földadót Magyarországon

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Röviden a földadó tiltásáról címmel írt bejegyzést a Facebookon a Párbeszéd – ZÖLDEK országgyűlési képviselője, Mellár Tamás közgazdász. A poszt a helyi adókról szóló májusi törvényjavaslattal kapcsolatban született, amely kimondaná, hogy a helyi önkormányzat települési adó kivetésére irányuló joga nem terjed ki a föld megadóztatására. A tiltó törvényjavaslat indoklásban szerepel az is, hogy az új települési adó kivetésére vonatkozó moratórium lejártával fokozódott a földadó kivetése.

Mellár Tamás posztjában többek között azt írja, Magyarországon nem megtiltani, hanem kiterjeszteni, általánossá kellene tenni a progresszív földadót. Vagyis lenne egy adómentes határ, mondjuk 50 hektár, ameddig nem kellene adót fizetni. Efölött sávosan, egyre nagyobb kulccsal kellene adózniuk a földtulajdonosoknak azért, hogy csökkenjen a földtulajdon koncentrációja, amely Magyarországon az egyik legmagasabb a világon. Nagybirtokrendszer alakult ki, és a nagybirtokosok nem adóznak a földjük után, ugyanakkor óriási uniós támogatásokat kapnak. Kialakult egy fényűzően élő új kaszt, egy nagybirtokosokból és nagyvállalkozókból álló új arisztokrácia, ahová a belépőt legtöbbször politikai kapcsolatokkal váltják meg. A csillogó élet azonban kevesek osztályrésze.

Ezért kérte, hogy vonják vissza a települési földadót tiltó törvényjavaslatot, és jöjjenek vissza egy, a kistelepülések finanszírozási helyzetét megoldó javaslattal. A mezőgazdaságban pedig valósítsák meg az eredeti elgondolásukat: a mezőgazdasági termelés épüljön a családi gazdaságokra, de ez ne a NER családjainak gazdaságát jelentse, mint most, hanem az eredeti, valódi gazdákét.

Parlamenti felszólalását az alábbi videóban nézheti meg:

Mellár Tamás szerint egyébként önleleplező a törvényjavaslat, mert rávilágít a NER-rendszer lényegére: ez egy feudális hűbéri rendszer, amelyben a fő hűbérúr miniszterelnök urunk, Orbán Viktor. Ő adja a földeket a hűbéreseinek, akik hálával és szolgálattal tartoznak neki. Egy ilyen rendszerben az nem lehetséges, hogy valaki más (pl. az önkormányzat) jogot formáljon a földre, horribile dictu: adót vessen ki rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik