Már 540 forintot kereshet köbméterenként az orosz gázon az MVM az átlag felett fogyasztóknál

Hatodik hónapja esik az orosz gáz ára.

Újabb 16 százalékot esett áprilisban az Oroszországból importált gáz ára:

az Eurostat adatai alapján köbméterenként 60 eurócentnél tartott az átlagár, vagyis a 376 forintos áprilisi középárfolyammal számolva köbméterenként 227 forintért érkezett Magyarországra az orosz földgáz

– ez derül ki az uniónak lejelentett statisztikából.

Áprilisban mintegy 378 millió köbméter volt az orosz import, és ezért összesen durván 228 millió eurót kellett fizetni a Gazpromnak. Utoljára tavaly januárjában volt ennél alacsonyabb az orosz gázszámla, akkor 214 millió eurót kellett fizetni, igaz, kisebb mennyiségért – akkor 245 millió köbméter érkezett –, egységenként 87 eurócentért.

November óta hónapról hónapra olcsóbb az orosz gáz: a tavaly októberi 2,52 eurós csúcshoz képest decemberre 1,43 euróra zuhant, márciusban azután, mint megírtuk, megfeleződött, egy euró alá esett az ár, és ez a 70 eurócent mérséklődött tovább áprilisra 60 eurócentre.

A trend követi az irányadó holland tőzsde jegyzéseit. A TTF-en decemberben megawattóránként 100 euró alá csúszott az földgáz ára, május-júniusban jellemzően 20–30 euró környékén üzleteltek, azután rossz hírek hatására június közepén egy pillanatra 41 euróig is felszaladt a jegyzés, de cikkünk leadásakor megnyugodni látszottak a piacok, 32 euró körül köttettek az üzletek. Utóbbi átszámítva köbméterenként 33–34 eurócentet, azaz 126 forint körüli árat jelent.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által tető alá hozott orosz–magyar gázszállítási szerződést üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra, de a hivatalos közlés szerint az árképzés alapja a tőzsdei ár, és azt két hónapos késéssel követi a Gazprommal kötött kontraktus. Ha ez így megy tovább, akkor a következő két hónapban újabb árcsökkenésre lehet számítani. A TTF-en legalábbis májusban 38 eurócent körül volt az átlagár, ilyen alapon a jelenlegi árfolyammal számolva 146 forint környéki ár várható, persze a Gazprom által alkalmazott felárral megfejelve.

Szigetváry Zsolt / MTI – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese kezet fog, miután Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírta az újabb, hosszú távú gázvásárlási szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én.

A cikkünk elején jelzett áprilisi számlából kalkulálható 227 forintos köbméterenkénti gázár még mindig bő kétszerese a 102 forintos, rezsicsökkentett lakossági tarifának. Ugyanakkor

brutálisan sokat kereshet az állami gázszolgáltató az átlag feletti lakossági fogyasztásra megállapított 767 forintos tarifán, köbméterenként 540 forint a nyeresége.

A vállalkozásoknak és intézményeknek felszámított, 1000 forintot is meghaladó díjakon pedig ennek duplája-triplája lehet a nyereség.

Az árcsuszamlás ellenére továbbra sem kíván hozzányúlni a kormány a lakossági gázárakhoz, azt kommunikálják rendre, hogy fenntartják a rezsicsökkentést. Ebbe pedig beleértik az átlag feletti fogyasztásra megszabott 767 forintos tarifát is. A lakossághoz hasonló méretű felhasználást jelentő ipari-vállalkozói energaiárak esetében változik valamelyest a helyzet, miután már a kormány is érzékeli, hogy

a beszerzési áraktól messze elszakadt, mesterségesen magasan tartott gáz- és áramárak agyonütik a magyar gazdaságot.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég úgy fogalmazott, hogy a vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják. A kormánydöntések előénekese, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke javasolta nemrég a kormánynak, hogy tekintse át a fix áron kötött, céges energiaszerződéseket azzal, hogy az áram esetében muszáj lépni, a gáznál pedig megfontolásra javasolták az intézkedést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón 200 euró/megawattos energiaár-plafont jelentett be bizonyos vállalkozások számára. Tájékoztatása szerint a vállalkozások egy része 320 euró/megawattórás fix díjat kénytelen fizetni jelenleg – ez a mai, 375 forintos árfolyammal gázköbméterre átszámítva 1266 forint. (A tőzsdén az áram ára a gázhoz igazodik, ezért számítottuk át.) A 200 eurós árplafon azt jelenti, hogy 791 forintos egységáron mérik a vállalkozásoknak az energiát. A lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő, fővárosi vállalkozó örömmel vette a hírt, ő ugyanis 547 euró/megawattórás, fixáras szerződés alapján kapta eddig az energiát, ami gázköbméterre számítva 2164 forint.

Örülök, hogy ezután már nem 17-szeres csak 6-szoros pénzt keres rajtam az állam

– kommentálta az árplafon bevezetését. Ő ugyanis a jelenlegi tőzsdei árat veszi alapul, a TTF-en cikkünk írásakor 126 forintért lehetett gázt venni, az pedig a hatoda sincs a most bejelentett árplafonnak megfelelő 791 forintnak.