Gazdaság

A Molt kártalanítani kell, ha a hulladékkoncesszió valamiért nem indul el július 1-jén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Új rendelettervezet került ki a kormany.hu-ra, társadalmi egyeztetésre, melynek tárgya a hulladékgazdálkodási koncesszor esetleges kártalanítása. Azt mondja ki, hogy kártérítés illeti meg a koncesszort, vagyis a Mol Nyrt.-t., illetve az általa alapított MOHU Mol Zrt., ha a koncessziós szerződés 2023. július 1-jén nem lép hatályba, kivéve, ha annak oka kizárólag a koncesszor érdekkörében bekövetkező változás. Vagyis ha bármely más okból nem rajtol el július 1-jén a Mol által 35 évre elnyert hulladékkoncesszió, akkor a cég kártérítést kérhet és kaphat.

Hogy milyen okból hiúsulhatna meg a július 1-jei kezdés, azt nem részletezik a rendelettervezetben. A rendeletet a hulladéktörvény vonatkozó passzusa alapján kellett megalkotni, amely szintén kimondja, hogy a koncesszor kártalanításra jogosult, ha nem indul időben a koncesszió (kivéve, ha ez saját érdekköre miatt történik). A hulladéktörvény szerint a kártérítés a végrehajtására kiadott kormányrendelet alapján lehetséges; ezt készítették el most az utolsó pillanatban. A társadalmi egyeztetés június 27-ig tart, miközben a koncessziónak július 1-jén kell elindulnia.

A rendelettervezetben felsorolják, mi alapján kérhet és kaphat a Mol kártérítést. Így például kártérítés jár meghiúsulás esetén az előírt koncesszori feladatok elvégzésével összefüggésben felmerült indokolt és igazolt költségekre (beleértve a beruházások költségét is), de például az ingyenesen szerzett jog megszűnéséért nem. Rögzítenék azt is, hogy a kártalanítási összegből le kell vonni a kártalanításra jogosult részére más forrásból megtérült vagy megtérülő, továbbá a tevékenységével összefüggő egyéb ügyekben keletkezett polgári jogi igény, illetve a megállapított kártérítés, kötbér, késedelmi kamat összegét. A kártalanítási igény jogalapjáról és mértékéről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága dönt.

Fontos, hogy a koncesszor Mol ezen túl is gyakorolhatja a koncessziós szerződésben számára biztosított jogorvoslati jogokat. (A koncessziós szerződésben többek között a vis maior eseteit rögzítik, valamint a koncesszori és állami mulasztás, illetve a felmondás következményeit.)

A kártérítési rendelet szerint a kártérítési igényt legkésőbb 2025. december 31-ig lehet benyújtani. A kártérítésre az állam kötelezett, egy összegben, átutalással, és ha nem utal, akkor késedelmi kamatot is kell fizetnie. Hogy mekkora lehet a kártérítés összege, arról nem írnak.

A Mol kártalanításáról szóló rendelet július 1-jén lépne hatályba.

A múlt héten törvénybe iktatták, hogy a Molnak nem kell engedély a hulladékbizniszhez, elég, ha az alvállalkozóinak van.

Kapcsolódó
Törvénybe iktatták, hogy a Molnak nem kell engedély a hulladékbizniszhez
Cikkünk után jogszabály mondja ki, elég, ha az alvállalkozóiknak van engedélyük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik