Gazdaság

Publicus: a fideszesek 43 százaléka sem hisz a kötelező akciók erejében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Népszava megbízásából készített egy közvélemény-kutatást a Publicus Intézet, melyből kiderül, hogy hiába hisz rendületlenül Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kötelező akciózásban, a megkérdezettek nagyrésze nem gondolja úgy, hogy az intézkedés gátat tud szabni az élelmiszerek drágulásának.

A számok nyelvére lefordítva: az összes megkérdezett 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte a kötelező akciók nem tudják letörni az inflációt, még a Fidesz-KDNP szavazóinak a 43 százaléka is így vélekedett. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a kormánypártiak inkább bíznak a kormány intézkedéseiben, ezt jelzi, hogy valamivel többen, 45 százalékuk szerint a kötelező akciók megállítják a drágulást. Az ellenzéki megkérdezetteknek ugyanakkor a 91 százaléka hatástalannak ítéli a beavatkozást. Ugyanez az arány a bizonytalanoknál 79 százalék.

Hasonló eredmények születtek azzal a kérdéssel kapcsolatban is, hogy a kötelező akciók érdemben segítséget nyújtanak-e az embereknek. A megkérdezettek közel kétharmada, 60 százaléka nemmel válaszotl a kérdésre. Ha választói preferenciák szerint különválasztjuk az eredményeket, azt látjuk, hogy a kormánypárti szavazók 59 százaléka szerint segítséget jelent a kormány intézkedése, a bizonytalanok 67 százaléka viszont nem ért ezzel egyet, az ellenzéki szavazók pedig még ennél is kritikusabbak. Nekik a 81 százalékuk vélekedik úgy, hogy a kötelező akciózás nem fog segíteni az embereken.

A kötelező akciózás június 1-én indult el a hazai kereskedelmi üzletekben. Ez 20 termékkategóriára terjed ki, ezek közül minimum egyet hetente váltogatva legalább 10 százalékkal olcsóbban kell adnia a boltoknak, mint az előző 30 napban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik