Gazdaság

Egyre több az allergiás, egyre kevesebb a parlagfű miatt kiszabott bírság

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Magyarországon egyre súlyosabb a pollenhelyzet, az allergiások száma évről évre 2–3 százalékkal emelkedik. Becslések szerint már 2-2,5 millióan küzdenek allergiás tünetekkel – írja a napi.hu. A portál kérdésére a Nébih azt közölte, hogy

tavaly Magyarország teljes kül-és belterületén összesen 73,8 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az elhanyagoltan hagyott parlagfüves területek miatt. Ugyanakkor évről évre csökken a kiszabott bírságok összege: 2019-ben még 136 millió forintra bírságolták azokat, akik saját földjükön vagy kertjükben nem nyírták le vagy irtották ki gyomnövényt.

A legmagasabb büntetési tétel 1,5 millió forint volt, ezt egy elhanyagolt külterület miatt  rótták ki. Belterületen 50 ezer forint volt a csúcsbírság, a legalacsonyabb büntetési tételek pedig kül- és belterületen is 15 ezer forintra rúgtak.

Magyarországon a jogszabályok szerint 15 ezer forint és 5 millió forint közötti növényvédelmi bírság róható ki a parlagfűvel fertőzött terület miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik