Gazdaság

Úgy megugrott a gázár, még a forint is beleremegett

Lakos Gábor / 24.hu
Lakos Gábor / 24.hu
A holland kormány október 1-jén bezárja Európa legnagyobb, 60 éve működő, gázmezőjét éppen akkor, amikor két norvég gázmező és egy gázfeldolgozó kényszerszünete miatt egyébként is ideges volt az európai gázpiac. Ezek együtt okozták az elképesztő, 20 százalék feletti drágulást és hatalmas volatilitást. Azóta már jelentős áresés történt, de ha az  eueurópai gázpiacon összejön pár kedvezőtlen kínálati oldali hír, az komoly piaci felfordulást okozhat. Mindez a forint látványos esésében is szerepet játszhatott – értékelnek a portfolio.hu cikkében.

Miután Oroszország helyett Norvégia vált Európa legnagyobb gázellátójává, meredek gázár emelkedés alakult ki az elmúlt napokban kezdetben amiatt, hogy a hammerfesti LNG-üzemben műszaki probléma lépett fel, de ez szerdára megoldódott. Igaz aznap jött a hír, hogy a Shell norvégiai egysége közölte: leállított minden nem létfontosságú munkát a nyhamnai gázfeldolgozó üzemben, miután gázt fedeztek fel a hűtőrendszerben. Nyhamna az Ormen Lange és Aasta Hansteen mezőkről származó gázt dolgozza fel, így a két mező és a gázfeldolgozó leállítását július 15-ig meg kellett hosszabbítani. E három létesítményről napi 131 millió köbméternyi gáz szállítása esik ki még egy hónapig, ami nem túl jelentős mennyiség, de képes nyugtalanságot okozni a gázpiacon, ahogy láttuk is – figyelmeztetnek a portálon.

Ezt a gázáremelkedést nagyította fel tegnap az a Bloomberg által jelzett információ, hogy a holland kormány október 1-én be fogja zárni Európa legnagyobb gázmezőjét, a groningenit. Így az a kínálati puffer, amit a kitermelés még jelent, ki fog esni a piacról a téli hónapoktól kezdve.

A fenti két kitermelési hír (norvég, hollandiai) elég volt ahhoz, hogy a gázpiacról ismét vészjelek érkezzenek, ezt tükrözi ugyanis az, hogy a nemrég még 24 euró/MWh-ra, kétéves mélypontra szakadó TTF gázár tegnapra 46 euró fölé ugrott napon belül 21 százalékos szárnyalás mellett, azaz csaknem megduplázódott néhány hét alatt. Aztán nap végére már 40 euró közelébe visszasüllyedt, majd ma további 7-10 százalékos esés látszik, most éppen 37 euró körülre.

A forint is megbillent a héten

Míg a múlt héten jól belehúzott a hazai deviza, és 368 euró alá kúszott a kurzusa, addig az elmúlt napokban erejét veszítette: pénteken már 374 feletti árfolyamokat láthattunk. A gázár szárnyalása az energiamérlegen és a költségvetési egyenlegen keresztül Magyarországra is nyomást gyakorolhatott, egyéb tényezők hatása mellett.

Mindez amellett történt, hogy Európa gáztárolói együtt 73 százalékban már töltve vannak, ami szokatlanul magas és a nyár végére akár teljesen meg is telhetnek.

Az áremelkedést Nick Campbell, az Inspired Energy igazgatója úgy kommentálta a hírügynökségnek:

Ez csak ízelítő volt a lehetséges kockázatokból.

Bár ez meggyőzheti a nagy ipari vállalatokat, hogy alacsonyabb termelést tartsanak fenn, vagy telephelyeket állítsanak le, ami enyhíti a kereslet növekedését, minden szem a kínálatra szegeződik.

Ezzel arra utalt, hogy a gázkitermelési hírek továbbra is komoly rángatásokat okozhatnak az árakban az ellátásbiztonsági kockázatok miatt, illetve a hirtelen drágulás visszafoghatja azokat az ipari cégeket, amelyek a termelésük során sok gázt használnak,

Ugyanakkor a tavaly nyári, a piac csúcsán tapasztalt árak megismétlődését a szakértők valószínűtlennek tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik