Gazdaság

A Nők40 után jöhet a Férfiak40? Parlament előtt az ellenzéki javaslat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Módosító javaslatot nyújt be a Jobbik a jövő évi költségvetésről szóló törvényhez annak érdekében, hogy 40 év munkaviszony után ne csak a nők, hanem a férfiak is elmehessenek nyugdíjba. Indoklásképpen egyebek mellett elhangzott, hogy a magyar szakmunkás férfiak annyira sokat dolgoznak, és olyan rossz egészségügyi állapotban vannak, hogy a felük nem éri el a nyugdíjaskort – írja az Infostart.hu.

A módosító javaslatot Ander Balázs jelentette be a 2024-es költségvetés parlamenti vitájában. A Jobbik országgyűlési képviselője kiemelte: 40 ledolgozott év után főleg, ha azt nehéz fizikai munkával, veszélyes munkakörben töltötték a férfiaknak is kijárna a nyugdíjba vonulás lehetősége, hogy az életükből néhány évet még kiélvezhessenek – olvasható a portálon.

Egy magyar férfi egy svédhez képest 11 évvel kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthat mutatott rá a képviselő, hozzátéve, hogy még az EU-27-et vizsgálva is 2 év a lemaradásunk, ráadásul

a magyar férfiak 38 százaléka el sem jut odáig, hogy nyugdíjba tudjon vonulni.

Ander Balázs szavai szerint az egészségügyi mutatók, mortalitási adatok egészen megdöbbentőek, ezért talán jogos az igény, hogy ha megvan a 40 év ledolgozott munkaviszony, akkor a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, ami a párt számításai szerint 200 milliárd forintból megoldható lenne.

A magyarok a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő OECD felmérése szerint jóval többet dolgoznak, mint a németek: évi 1400 óra helyett 1800 órát, ezért nem csoda, hogy a magyar szakmunkás férfiak fele nem éri meg a nyugdíjaskort – emlékeztetett a jobbikos képviselő a 2024-es költségvetés országgyűlési vitájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik