Gazdaság

Videoton-vezér: EU nélkül vége az országnak

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Sinkó Ottó a problémák fő okát a piacidegen, unortodox politikában, az uniós források hiányában látja.

Az uniós átlagnál háromszor magasabb inflációért az unortodox gazdaságpolitika, az ársapkák és más kormányzati beavatkozások tehetők felelőssé. Nem szabad ennyire beavatkozni a piaci folyamatokba, mert annak az az eredménye, amit most látunk. Hagyni kell a piacnak, hogy helyrehozza magát.

Ezt mondja a Videoton társ-vezérigazgatója. Szerinte a magyar gazdaság nem a háborús infláció és az uniós szankciók miatt teljesít jóval  gyengébben, mint a régió legtöbb országáé. A Portfoliónak Sinkó Ottó a problémákat a piacidegen politika mellett az EU-források hiányával magyarázza. Úgy látja, történelmi hiba lehet az elszigetelődés a nyugati szövetségi rendszereken belül, ezért mindent meg kell tenni, hogy az EU-ban maradjunk.

Magyarország számára nincs más út, csak az Európán belüli út.

Szerinte az építőipar után a szolgáltatószektor is nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen az emberek már megtakarításaikat élik fel, vágtató infláció közepette nem reális a reálbér emelése. Úgy véli, most a gazdaság minden szektora szenved, de minden probléma gyökere

a piaci folyamatokba való agresszív beavatkozás és az EU-hoz való hozzáállás. Az, hogy Magyarországnak egyre rosszabb a viszonya az EU-val, egyre inkább felvet kockázatokat a megszerezhető üzletek tekintetében.

Elkerülhetetlennek tartja a magyar álláspont mielőbbi, érdemi felülvizsgálatát, mert a mostani

méricskélős, alkudozós, mennyi-az-éppen-elég taktika

már kevés,

a költségvetés az EU-s források nélkül nem stabilizálható.

A kormány túlzott empátiája az oroszokkal aggasztó. Előbb-utóbb Ukrajnában hatalmas újjáépítés kezdődik. Szerinte az ukránok nem igazán akarják majd, hogy abban magyar vállalatok részt vegyenek, miközben Magyarország Moszkva és Peking számára csak addig fontos, míg szerves része az Európai Uniónak.

A 100 leggazdagabb idei listáján (75,5 milliárdos becsült vagyonnal) a 23. helyen szereplő üzletember azt mondja, noha csak az EU-n belül van jövőnk, már most is

vannak olyan cégek, amelyek nem hoznak egyes üzleteket Magyarországra, mert nem bíznak teljesen abban, hogy tartósan az EU részei maradunk.

Sinkó Ottó szomorúnak tartja, hogy eddig jutottunk. Ő nem szeretne ahhoz a nemzedékhez tartozni, amelyről az utódok majd azt mondják,

ők voltak azok, akik még tehettek volna valamit azért, hogy Európában maradjunk.

Kapcsolódó
A Videoton-vezér kritikája: Romániával versenyzünk, és éppen vesztésre állunk
Sinkó Ottó élesen bírálta az ország vezetését, amit szerinte jelenleg a legnagyobb oroszpárti EU-tagként tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik