Gazdaság

Rendkívüli ellenőrzéssel vizsgálják a kötelező akciózást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság rendkívüli témavizsgálatot rendelt el a tegnapi napon szerte az országban, hogy ellenőrizzük, hogy a családok védelmében meghozott új inflációellenes intézkedést maradéktalanul alkalmazzák-e a kereskedők

– tudatta szerdai Facebook-bejegyzésében Kupecki Nóra, az igazságügyi tárca alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Mint írta, az ellenőrzések kiterjednek az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettség megsértésnek vizsgálatára. Hozzátette, a fogyasztóvédelmi hatóság a jogsértés megállapítása esetén az adott jogsértéshez igazodóan bírságot szab ki, ami akár több tízmillió forint is lehet. Amennyiben a jogsértés súlya indokolja, a bírság alkalmazása helyett, illetve mellett ideiglenesen megtilthatja a kereskedőnek a kereskedelmi tevékenység folytatását a jogsértéssel érintett üzletben, amelynek időtartama legalább egy nap és legfeljebb fél év lehet. „Éppen ezért nem éri meg áthágni a szabályokat és ezzel a szankciós infláció okozta nehéz helyzetben hátrányt okozni a magyar vásárlóknak. A fogyasztóvédelmi hatóságtól állandó jelenlétre számíthat minden kereskedő, ezért óva intünk mindenkit a jogsértésekről!” – írja a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik