Gazdaság

Országonként szabnák meg az építőipari vendégmunkások létszámát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az építőipar sajátos foglalkoztatási helyzete miatt a vendégmunkások esetében külön ágazati szabályozást javasol az általános törvényi szabályon belül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A szakszövetség felhívta a figyelmet, hogy az építőipar a többi ágazattól eltérően nem telepített ágazat, az építőiparban dolgozók változó munkahelyen végzik tevékenységüket. A szerződésállomány függvényében a munkaerőigény folyamatosan, egy éven belül is változhat, alapszakmánként is folyamatosan változó a szakmunkások és mérnökök iránti igény. A folyamatos foglalkoztatást az időjárási viszonyok is erőteljesen befolyásolhatják.

Az ÉVOSZ szerint fontos, hogy az építőiparban vendégmunkást csak magyarországi székhelyű, főtevékenységénél fogva csak építőipari, regisztrált vállalkozás foglalkoztathasson. A szakmai szervezet kormányközi megállapodásokat javasol egyebek mellett

  • Törökországgal,
  • Kínával,
  • Moldovával,
  • Fehéroroszországgal,

amelyekben rögzítik, hogy az adott években havi átlagban hány külföldi munkavállaló magyarországi foglalkoztatására nyílik lehetőség. Egy-egy harmadik ország kontingenskeretét egy kijelölt kormányhivatal kezelje egész Magyarország területére – javasolja a szakszövetség.

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az építőiparnak legyen elkülönített alkontingense, amelyben az építőipar munkaellátottságának függvényében évente pontosított, aktualizált létszámot határozzanak meg.

A törvény betartásának ellenőrizhetősége érdekében a szakszövetség fontosnak tartja, hogy a jogszabály bejelentési kötelezettséget írjon elő az építőiparban foglalkoztatott külföldi munkavállalók esetében, és a szabálysértéseket a törvény pénzbírsággal szankcionálja. A közlemény szerint az ÉVOSZ elnöke, Koji László felajánlotta a szövetség közreműködését a kontingensfelhasználás és -elosztás szakmai szempontrendszerének meghatározásában, valamint a kontingens kezelésében, illetve érdekegyeztető fórum működését javasolja. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik