Gazdaság

Nagy megszorítás jön a családi pótléknál és a családi adókedvezménynél

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Akinek a gyermeke ebben a tanévben fejezi be a középiskolát, már nem jogosult családi pótlékra és családi adókedvezményre sem. Ráadásul aki a jogosultság megszűnését nem jelzi a munkáltatójánál, azt még 12 százalékos különbözeti bírsággal is sújthatják, mondta a Napi.hu-nak az RSM Hungary adószakértője.

Júliustól hatalmas változás jön több tízezer család életében. Több mint hetvenezer gyermek után a szülők már nem jogosultak családi pótlékra és családi adókedvezményre sem. Ez pedig akár több tízezer forinttal is csökkenheti a családi kasszát.

A Magyar Államkincstár a most érettségiző gyermek után júliusban már nem fog családi pótlékot utalni. A szülőknek a családi pótlékot csak a tanév végéig vagyis június végéig folyósítják. Idén az Oktatási Hivatal adatai szerint 74 ezer végzős középiskolás érettségizett nem előrehozottan – olvasható a portálon.

A jogszabály szerint családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára 16 éves korig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.
A családi pótlék összege változó, attól függ hány gyermeket nevelnek a családban és attól is, hogy egyedül neveli-e a szülő a gyermekét vagy sem. A statisztikai hivatal adatai szerint a családi pótlék átlagos összege tavaly 23 700 forint körül alakult.

Még meg is bírságolhatják

Annak a szülőnek, akinek most érettségizett a gyermeke egy módosított nyilatkozatot kell leadnia, amiben a változás dátumaként 2023. július 1-ét kell feltüntetni – válaszolták a Napi.hu-nak az RSM Hungary adószakértői.

Ebben meg kell jelölni, hogy az érintett gyermek után már nem jogosult a kedvezményre, és ez a nyomtatványt a július havi számfejtés előtt el kell juttatnia a munkáltatónak.

A szakértők kiemelték: ha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe, így az év során adóhiánya keletkezik, amit az éves adóbevallás során rendezni kell.

A 10 ezer forintnál magasabb kedvezmény jogalap nélküli igénybevételének összegére még 12 százalék különbözeti bírságot is megállapítanak, amit meg kell majd fizetni az éves személyi jövedelemadó bevallásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik