Gazdaság

Nagy Márton az új sarcról: Kit érdekel, hogy mennyit szedünk be?!

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Meglepő vallomást tett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen (amelyre a 24.hu nem kapott meghívást), s melynek apropója az éjszaka kihirdetett, a befektetéseket és megtakarításokat sújtó 13 százalékos sarc volt.

Nem az adóbevételek növelése a cél, kit érdekel, mennyit szedünk be?!

– mondta Nagy a portfolio.hu tudósítása szerint. A miniszter elmondása szerint a kormánydöntés terelőlépés az állampapírok iránti kereslet növekedése érdekében. „A megtakarítási piac stimulációja a kormány célja” – jelentette ki.

Ezt szolgálja az az új intézkedés is, hogy a bankoknak kötelezően tájékoztatniuk kell az ügyfeleket arról, hogy mennyivel jobban járnak a kamatmentes állampapírokkal, mint a 15 százalékos kamatadón túl immáron további 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval sújtott betétekkel.

–A banki tájékoztató levélben arról kell tájékoztatniuk a bankoknak az ügyfeleket, hogy mennyit buktak, ha állampír helyett bankbetétben tartották a pénzüket. A tájékoztató levél tartalmát július végéig szabályozni fogják a bankok számára – magyarázta a miniszter, aki 8000 milliárd forintra becsülte a lakossági betét állományát, a bankoknak pedig mindenkit meg kell keresniük ezzel az információval, amivel tulajdonképpen maguk ellen kell kampányolniuk.

Az új sarcot itt mutattuk be részletesen:

Kapcsolódó
Újabb, 13 százalékos sarcot vetett ki a befektetésekre a kormány
Még nagyobb előnyöket biztosítanának az állampapíroknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik