Gazdaság

A bolti dolgozók is szünnapot szeretnének szenteste napjára

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Jövőre bővülne a karácsony környéki pihenőnapok száma egy friss rendelettervezet szerint, amelyből azonban kimaradtak az ünnepek előtti bevásárlási rohamban hétfőtől vasárnapig helytálló bolti alkalmazottak. Már az idei szentestére módosítást kezdeményez a szakszervezet – írja a napi.hu. A javaslat úgy szól, hogy a 2024-ben keddi napra eső szenteste pihenőnap lehetne, amelyet december 7-én szombaton kellene ledolgoznia a munkavállalóknak, akiknek a karácsony utáni december 27-e szinte szabad lenne úgy, hogy a pénteki napra eső munkát előre teljesíthetnék december 14-én. A rendelettervezet ugyan minden munkaadóra, de csak azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akiket általános munkarendben foglalkoztatnak, vagyis hétfőtől péntekig, napi 8 órában.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu keresztényszociális munkavállalói érdekképviselet elnöke a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss rendelettervezete kapcsán a napi.hu-nak elmondta:

Ez a foglalkoztatottak meghatározó többségét jelenti, azonban nem tér ki a tervezet például a kiskereskedelemben dolgozó, több százezer, 70 százalékában nőkből, többségében családanyákból állók körére. Ők a lakosság kiszolgálását jellemzően folyamatos munkarendben látják el. Azaz a boltok nyitvatartásához alkalmazkodva be lehet őket osztani hétfőtől vasárnapig több műszakban, amikor helyt kell álljanak a pult mögött, a raktárban, a kasszában. Esetükben a műszakok száma kettőnél is több lehet, ami azt jelenti, hogy délelőtt, délután és adott esetben éjszaka is dolgozhatnak, így a munkavégzésük elérheti hetente a 80 órát

– vázolta.

A kereskedelmi szakszervezet elnöke felidézte: évek óta következetesen szorgalmazzák a jogalkotóknál, hogy a december 24-e legyen a bolti munkavállalók számára is teljes mértékben pihenőnap azért, hogy az év végi hajtásban már ők is a családjukkal tölthessék a szentestét és nyugodtan készülhessenek az ünnepekre.

Bubenkó már az idei karácsony vonatkozásában is kezdeményezi az egyeztetést az érintett minisztériummal. Azt szeretnénk elérni, hogy erre az egy alkalomra, tehát kifejezetten december 24-ére a legnagyobb piaci szereplők esetében rendeletben szabályozzák a kereskedelmi munkavállalók pihenőidejét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik