Gazdaság europoli

Példátlan csapást készít elő az Orbán-kormány számára az Európai Parlament

Julien Warnand / EPA / MTI
Julien Warnand / EPA / MTI
Az európai parlamenti képviselők és diplomaták körében egyre nagyobb a nyomás annak megakadályozására, hogy Magyarország 2024 júliusában átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az EP-ben már készül egy állásfoglalás, hogy a jogállamisági aggályok miatt nem tartják elfogadhatónak, ha az Orbán Viktor vezette kormány venné át az EU-tagállamok képviseletét. A legnagyobb frakciók támogatják az indítványt és már az uniós ügyekért felelős miniszterek is tárgyalják a budapesti kabinet elleni fellépést – írja a Politico híre alapján a portfolio.hu.

Az Európai Parlament hamarosan elfogadhatja azt az állásfoglalását, amely felszólítja az Európai Bizottságot és Tanácsot, ne engedjék, hogy Magyarország töltse be az EU soros elnökségét 2024 második felében. Érvelésük szerint az Orbán Viktor miniszterelnök „egyéni szabadságjogok elleni támadásai, a jogállamiság semmibe vétele és az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióról szóló jelentések miatt”

a budapesti vezetés nem alkalmas az uniós tagállamok képviseletére.

A Politico pedig megtudta, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek már tárgyalásokat folytatnak arról, hogy megvizsgálják a magyar elnökség elhalasztásának lehetőségeit, jelezve ezzel, hajlandók lépéseket tenni Budapesttel szemben – olvasható a portálon.

Petri Sarvamaa, a néppárti frakció költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivője jelentős aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e betölteni a szerepet. Sarvamaa tagja volt az EP-szakbizottság budapesti vizsgálódelegációjának is, amely súlyos jogállamisági aggályokat fogalmazott meg az uniós források elosztása kapcsán, valamint kritizálták a kormányt a szerintük versenyt korlátozó, a külföldi tulajdonú cégekkel szembeni jogalkotás és adópolitika miatt.

Az EP-képviselők arra figyelmeztettek, hogy Magyarország az uniós jog számos ponton való megsértése miatt alkalmatlan a 2024-es soros elnökség betöltésére. Az Európai Parlament főbb pártjai által támogatott állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország hitelességét a feladat ellátásában, mivel nem tartja be az uniós jogot és az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében foglalt értékeket.

Bár a soros elnökség politikai befolyása csökkent, még mindig szerepet játszik az uniós jogszabályokról szóló tárgyalások alakításában.

A héten szavazásra bocsátandó EP-s állásfoglalás felszólítja az uniós kormányokat, hogy haladéktalanul találjanak megoldást a magyar elnökség problémáira, és emlékezteti őket, hogy a Parlament megfelelő intézkedéseket hozhat, ha nem születik megoldás.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik