Gazdaság

A sertéshúsnál ezért ne számítsunk árcsökkenésre mostanában

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A több élelmiszer-termékpályán csökkenő alapanyagárakkal szemben a húspiacon ezzel ellentétes folyamat zajlik, és nem reális most az árcsökkenési várakozás – mondta többek között a Világgazdaságnak a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) társadalmi elnöke, Éder Tamás.

Indoklása szerint

  • a sertés felvásárlási ára viszonylag rövid idő alatt 350 forintról a duplájára emelkedett, sőt, most már 750 forint körül jár.
  • A húsipari átadási árak azonban közel sem emelkedtek azóta ilyen mértékben, ahogyan a fogyasztói árak sem.

Bár az Agrárközgazdasági Intézet áprilisi adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest mért 22 százalékos sertésáremelkedést a feldolgozók tovább tudták hárítani, a disznó árának drasztikus emelkedése óta ez már nem igaz. Mi több, csökkenő kereslet mellett is nőtt a sertésár – történelmi csúcson a magyar piacot is meghatározó német sertésár, ami további húsáremelést jelezne előre, csakhogy ez ellen hat a visszaeső fogyasztás.

A húspiacon most speciális a helyzet, hiszen

  • míg más ágazatokban az alapanyagár csökkenése miatt valóban az élelmiszerek esetében is várható – és már meg is kezdődött – a fogyasztói árak csökkenése,
  • a sertéshúspiacon ebben az évben szinte folyamatos árnövekedés volt év eleje óta, de ezzel sem érték még utol a sertésárak a költségnövekedést.

Tovább bonyolítják a helyzetet a kötelező akciózások, amelyeknek az élelmiszeriparra gyakorolt hatását még nem tudják felmérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik