Gazdaság

Ezt tervezi a nyugdíjakkal jövőre a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hat százalékos nyugdíjemelés várható jövőre, és prémiummal is kalkulál a kormány – írja a Portfolio.hu a Költségvetési Tanács véleménye alapján, amelyet a 2024-es költségvetés tervezéséhez fűztek.

Mivel az éves átlagos inflációt jövőre hat százalékra várja a kormány, januárban a szokásos nyugdíjemelés is ekkora lehet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten százötvenezer forintnyi többletnyugdíjat jelent.

Azt írják: mivel a kormány azzal számol, hogy a gazdasági növekedés várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot (4,1 százalék is lehet), a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilletheti, ha az államháztartás egyenlegcélja is teljesül.

A legmagasabb egyszeri összeg várhatóan 12 ezer forint lesz.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak” – áll a Tanács véleményében. Ezek forrását – összhangban a négy százalakosra tervezett gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza.

Szintén megvan a forrása a negyven év jogosultsági idővel rendelkezők nők korhatár előtti öregségi nyugdíjához. Jövő februárban szokás szerint szintén várható a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése, jóllehet ezt a Költségvetési Tanács anyaga nem részletezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik