Gazdaság

Veszélyben a betegellátás, hiánycikk lett a gyógyászati segédeszköz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A gyógyászati segédeszközt árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben. Ennek oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni – írja a Népszava a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnökére, Margitai Barnabásra hivatkozva, a szervezeti szerdai konferenciáján elhangzottak alapján.

A betegek ráadásul nemcsak nehezebben találnak még nyitva tartó segédeszköz árusító boltokat, de több mint ezer gyógyászati segédeszköz már nem is kapható. A Napi.hu erről szóló cikkében azt írja: tavaly még csak nagyjából ötszáz termék nem volt elérhető, ez a szám azonban megduplázódott egy év alatt.

A hiányzó termékek között vannak az inkontinencia esetén segítséget nyújtó felnőtt pelenkák, járást segítő rollátorok, felfekvést megelőzésére szolgáló párnák, kerekesszékek, rokkant-emelők, nyákleszívók, táplálkozást segítő szondák és egyes kompressziós harisnyák.

Ezek az eszközök – ha a boltok megrendelnék őket – többe kerülnének a kereskedőnek, mint amennyit a beteg és a biztosító együttesen fizet értük.

Az Orvostechnikai Szövetség alelnöke Jóbai Zsolt a Napi.hu-nak azt mondta: a boltokban fogalmazott négyezer termék közül már 1080-at nem tudnak a boltok forgalmazni, mert azok csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott ár fölött szerezhetők be. Így a termékek huszonöt százaléka hiánycikk.

Margitai azt mondta: miközben állampolgári jog, hogy a beteg húsz kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. S míg az állam gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt a segédeszköz boltok nem kapják meg.

Gyógyászati segédeszközök ugyan patikákban is kaphatók, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Ha a speciális boltok végleg ellehetetlenülnek, akkor a betegeknek még nehezebb lesz beváltaniuk a vényeiket. Pedig a gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás éppen olyan állampolgári jog, mint a gyógyszerhez való hozzáférés – figyelmeztetnek.

Három évvel ezelőtt indult el egy tárgyalássorozat a gyógyászati segédeszközök támogatásáról a NEAK-kal, az egészségügyi kormányzattal és a Pénzügyminisztériummal, de a tárgyalások megrekedtek. Jóbai Zsolt kiemelte: áprilisban volt egy szakmai egyeztetés Bidló Judittal, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárával, ekkor a három legfontosabb termékcsoport vonatkozásában egy héten belül árkorrekciót ígértek, ám erre azóta is hiába várnak a szakmai szervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik