Gazdaság europoli

A Mol-csoport megkapta az uniós jóváhagyást az OMV Slovenija felvásárlására

Az Európai Bizottság véglegesen jóváhagyta, hogy a Mol felvásárolja az OMV Sloveniját, ezzel a Mol-csoport jó úton halad afelé, hogy Szlovéniában a szegmens második legnagyobb piaci szereplőjévé váljon – közölte a Mol csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: a Mol-csoport teljesítette az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének megszerzésére irányuló tranzakció lezárásához szükséges valamennyi feltételt. Felidézték, hogy a szlovén piac második legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést még 2021. június 7-én írták alá.

Az Európai Bizottság a felvásárlásra vonatkozó részletes vizsgálata során megállapította, hogy miután a Mol teljesítette az Európai Unió által előírt korrekciós követelményeket, a tranzakció lezárását követően is garantált a fenntartható piaci verseny Szlovéniában.

Érvelésében a Mol kifejtette, hogy a piaci verseny az országban az ügyletet és a korrekciós intézkedések végrehajtását követően csak erősödni fog, mivel egy erős második szereplő megjelenése nyomást gyakorol majd az elsőszámú szolgáltatóra, ez pedig jobb árakat és magasabb minőséget fog eredményezni a szlovéniai fogyasztók számára.

Az OMV Slovenija felvásárlására vonatkozó pozitív európai bizottsági döntés feltételeként a Mol-csoport 2023 márciusában megállapodást kötött a leendő szlovéniai hálózatából 39 töltőállomás eladásáról a Shellnek. A közlemény szerint a Mol arra számít, hogy az OMV Slovenijával történő tranzakció 2023. június 30-ig lezárul.

Korábbi tájékoztatás szerint  az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT.

A Mol-csoporthoz tartozó INA horvát olajtársaság 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijaban, a Mollal kötött szerződés értelmében pedig részesedését 33 százalékra növeli.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik – tette hozzá az MTI.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik