Farkas Norbert / 24.hu
Gazdaság

Olajvezetékek: most meglépte a Mol, amit eddig nagyon nem akart

A Mol-csoport és a horvát olajvezeték-üzemeltető JANAF hosszas, több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról.

A JANAF egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a Mol a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti – derül ki a magyar olajvállalat közleményéből. Mint írták,

a Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása,

mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában. Az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.

Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték JANAF tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad. A Mol-csoport úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül.

Ez aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban.

Ajánlott videó