Gazdaság

Újabb akkugyár a láthatáron: Magyarországon hozná létre európai bázisát a kínai óriás

Xu Congjun/VCG via Getty Images)
Xu Congjun/VCG via Getty Images)

Erős jelek mutatnak ugyanis arra, hogy a Volkswagent is kiszolgáló kínai Sunwoda akkugyártó hazánkban hozza létre az európai bázisát, írja a Világgazdaság.

A napokban járta be a nemzetközi szaksajtót és a távol-keleti médiát is, hogy a cég készül az európai piacra való belépésre, egyebek mellett Magyarországon akkumulátorgyár építését tervezi. Azt nem részletezik a cikkekben, hogy hazánkban pontosan hol lenne a helyszín.

A közlemény eredetileg arról számolt be, hogy a kínai Sunwoda Electronics Ltd. együttműködési megállapodást írt alá az SK ie technology nevű céggel, amely egyébként a nálunk már gyártókapacitással rendelkező dél-koreai SK csoport leányvállalata. Ez globális vetületében is fontos hír, hiszen egyfelől az akkutechnológiában vezető államok, Dél-Korea és Kína kooperációja történik, másfelől a világ egyik legnagyobb beépített akkukapacitásával rendelkező cégek stratégiai partnersége született meg.

A Világgazdaság szerint magyar szempontból azonban sokkal fontosabb a közlemény második felében szereplő megjegyzés, miszerint a Sunwoda magyarországi terjeszkedésre készül.

A cikkben megjegyzik, az európai szándék borítékolható volt, miután még 2022-ben a kínai akkugyártó tőzsdére lépett Svájcban. Az viszont, hogy első körben a magyar piacon vetné meg a lábát, mindenképpen meglepetés, teszik hozzá.

A Sunwoda kínai vállalat a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója. 1997-ben alapították, 2011-től van jelen a kínai tőzsdén, majd tavaly a svájci tőzsdére is bejegyezték. Éppen 15 éve, 2008-ban indította el hivatalosan az elektromos járművek akkumulátor-üzletágát. Mostanra a világ tíz legnagyobb, elektromos járművekhez akkumulátort gyártó cég egyike, a kilencedik pozíciót elfoglalva.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik