Gazdaság

Kgfb: így változnak az uniós és magyar szabályok a kötelező biztosításnál, még idén

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Négy ponton is belenyúlnak a kgfb-szabályokba az uniós hatóságok – szúrta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idevágó szakértői cikkét az Azénpénzem.

Változás lesz például, hogy ha egy külföldi biztosító csődbe megy, a kárkifizetésre jogosultak a lakóhelyük szerinti tagállamban igényelhetik kifizetésüket. Még akkor is, ha nem az ott bekövetkezett baleset következtében szenvedtek kárt. Minden uniós tagállamban biztosítani kell, hogy a károsultak számára könnyen érthető módon álljanak rendelkezésre a kártérítés igénylésére vonatkozó lényeges információk (például, hogy melyik szervezethez kell fordulniuk).

Magyarországon nagyon nagy változást hozhat, hogy a személyi sérülések esetén a biztosítási fedezet legkisebb összegét úgy kell kiszámítani, hogy minden súlyos sérülést szenvedő személy teljes és méltányos kártérítésben részesüljön. A jövőben a legkisebb biztosítási fedezet meghatározására referenciaértékként az Eurostat által közzétett harmonizált fogyasztói árindexet kell majd alkalmazni.

A portál megemlíti, hogy a személyi sérülésekre fizetett, úgynevezett sérelemdíj magyar gyakorlatára a nagyon tragikus veronai buszbaleset miatt vetült nagy figyelem. (Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, mikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett.) Az autóbusz üzembentartójának gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a Groupama Biztosító kezelte. A biztosító végül a magyar bírói gyakorlatban általánosnak tekinthető összeg többszörösét térítette sérelemdíjként, a károsultaknak közel kétmilliárd forintot fizettek ki. Mindez azonban évekig elhúzódó folyamat volt.

Változás lesz még az is, hogy a tagállamok az ügyfelek rendszámai alapján ellenőrizhetik,  van-e biztosítása az országukba érkező járműveknek, ám ezeket az adatokat azonosítás után törölni kell.

Az új elvárások nemzeti jogszabályokban elfogadásáról főszabály szerint 2023. december 23-ig kell gondoskodniuk. Egyes rendelkezések viszont már 2023. június 23-ig hatályossá válhatnak.

Hogy milyen a jelenlegi kárfizetési gyakorlat súlyos sérülésnél, azt januári cikkünkben mutattuk be.

Kapcsolódó
Derékba törte a könyvelőnő életét egy baleset, ráadásul a kgfb-s kártérítésben is csalódnia kellett
Elég kiszolgáltatott lehet a károsult autós, ha a károkozó kgfb-biztosítója szűkmarkú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik