Gazdaság

Mi lehet az az etnofitnesz, aminek a kifejlesztésre 12 millió forint közpénzt költöttünk?

Három év alatt sem sikerült kifejleszteni a magyar etnofitneszt – jelentsen ez bármit is –, és nem találni annak a 12 millió forintnak a nyomát sem, amit erre a projektre kapott a nagykanizsai székhelyű Élet Szolgálat Egyesület – írja keddi cikkében a Népszava.

A lap először is az egyesület kanizsai hivatalos székhelyén érdeklődött, ám a megadott címen nem találta a civil szervezetet, amely a Népszava telefonos megkeresésére és email-üzeneteire sem reagált. A lap tudósítása szerint az egyesület három évvel ezelőtt egy meghökkentő „fejlesztési” ötlet, az úgynevezett etnofitnesz kidolgozására kapott állami támogatást, ám annak ma sincs nyoma, hogy teljesítette volna a vállalását. „A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós akkori humánminiszter döntése nyomán nyert 12 millió forint támogatást az Élet Szolgálat Egyesület 2020-ban. A lap már korábban kiderítette, hogy Kásler miniszter egy kétoldalas pályázatot dotált 12 millió forinttal. A szervezet alelnöke, Törőcsik Pál – aki még a kétezres években Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt – korábban a Népszavának azt mondta: néptáncosok, néprajzosok és fitneszoktatók dolgoznak a rendszerén, melyről „higgyük el, nagy durranás lesz”!

A nagy durranás azonban elmaradt, egyelőre nincs nyoma az etnofitnesznek. Mivel az egyesületnek a törvény szerint 2021. december 30-ig kellett elszámolnia a támogatással, ezért a lap megkereste a NAV-ot, teljesítette-e ezt a kötelezettségét az egyesület, s ha igen, beszámolójuk megfelelt-e a törvényi előírásoknak? Az adóhivatal válaszából kiderült, konkrét adózóra vonatkozó információkat a NAV törvényi okokból nem adhat.

A Népszava megkereste a Nemzeti Kulturális Alapot, ám egy hét alatt sem kapott választ a kérdéseire. Ugyancsak kérdéseket küldtek a Miniszterelnökségnek, továbbá a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak is, de a cikk megjelenéséig egyik tárca sem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik