Gazdaság

Még mélyebbre kell a zsebbe nyúlni egy tengerparti nyaraláshoz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Idén élénkül a magyarok utazási kedve a Portfolio által megkérdezett szakemberek szerint. Annak ellenére is többen utaznak, hogy egy egyhetes nyaralás már 700-900 ezer forint két főre. Nem ritkák azonban a másfélmilliós tengerparti nyaralások sem. Az utazási irodák szerint idén már most nagyobb a kereslet a külföldi utak iránt, mint 2019-ben, a covid előtt volt. A KSH tavalyi évet átfogó adatai szerint 2022-ben még ötödével volt kisebb a forgalom, mint a járvány előtt.

Ami meglepő, hogy a magasabb energiaárak és az erős infláció ellenére is nagyjából 30 százalékkal lehet nagyobb a nyári kereslet, mint volt a négy évvel korábbi. Tavalyhoz képest a portál által megkérdezett szakemberek szerint 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható általában a külföldi utaknál, ami sok esetben részben a repülőjegyárak emelkedésével magyarázható.

Néhány példát is hoztak, mire lehet számítani, ha valaki külföldre menne pihenni.

  • Krétára július elején-közepén 2 főre, 4 csillagos szállodába 902 ezer forintért lehet utazni, félpanziós ellátással. Egy másik szállodában, szintén 4 csillagos szolgáltatással, de már all inclusive ellátással az ár 1 millió 66 ezer forint. Igaz, utóbbinál tengerre néző szobákat ígérnek.
  • Korfura a július közepi ajánlat félpanzióval egy 4 csillagos szállodában 727 ezer forint, 2 főre. Egy másik, hasonló kategóriájú szálláson viszont már 1 millió 246 ezer forintot kell otthagynia egy párnak erre az időszakra, igaz, itt is teljes ellátással és tengerre néző bungalószobával „lehet vigasztalódni” a magasabb árért cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik