Gazdaság

Milliárdokról dönthetünk május 22-éig

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mivel 20-a szombatra esik, idén május 22-éig lehet véglegesíteni a személyi jövedelemadó-bevallásokat, ami a NAV szerint legegyszerűbb online. Ehhez ügyfélkapu kell – akinek még nincs, az bármikor regisztrálhat a rendszerbe.

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknél, mezőgazdasági őstermelőknél és az egyéni vállalkozóknál annyiban más kicsit a helyzet, mint a többi adóbevallónál, hogy ha e három csoport bevallási tervezete nem válik automatikusan bevallássá május 22-én, ha azt nem egészítik ki. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról május 22-éig lehet nyilatkozni (ezt szintén megtehetjük online), és mint a Magyar Nemzet írja, milliárd forintok sorsa a tét. A NAV szóvivője, Kis Péter András közlése szerint tavaly 49 milliárd forint volt az elvi keret, vagyis ennyi pénzt ajánlhattak volna fel az adófizetők. Ez hétmilliárd forinttal volt több, mint az azt megelőző évi. Múlt évben mintegy 2,3 millió ember élt a felajánlás lehetőségével, 150 ezerrel többen, mint annak előtte. A szóvivő közlése szerint tavaly az adófizetők majdnem 24 milliárd forint sorsát határozták meg így. Vagyis mintegy 25 milliárd forint maradt a nagy kalapban, ahelyett, hogy civil szervezeteknek, vagy egyházaknak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlottuk volna fel adónk 1 százalékát. A szóvivő elmondása alapján az emberek leggyakrabban a beteg gyermekek gyógyításával foglalkozó és az állatvédelem területén működő szervezeteknek ajánlják fel az egyik százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik