Gazdaság

Brutális drágulás mellett mínuszban teljesített az építőipar

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

2023 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is – írja a KSH friss jelentésében.

Az is kiderült, hogy mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületek építéséé 13,2, az egyéb építményekéé 1,6 százalékkal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 0,9, a speciális szaképítésben 4,6 százalékkal kisebb lett a termelés.

Aggasztó, hogy a megkötött új szerződések volumene 31,8 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi bázishoz képest.Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,6 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,1 százalékkal visszaesett. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

2023 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,2 százalékkal csökkent.

Eközben az árak jelentősen emelkedtek. Az építőipar ágazatain belül az I. negyedévben az előző év azonos időszakihoz mérten a leginkább, 25,5 százalékkal a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben, az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 23,8 és 22,0 százalékkal nőttek az árak. Az áremelkedéseket elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Az építőipar árai 4,8 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Az ÉVOSZ nem régiben készült felméréséből az derült ki, hogy az áremelkedéseknek még koránt sincs végük.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik