Gazdaság

Súlyos pénzeket húzhat le rólunk a bank, ha másik országba utalunk

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Az, hogy pontosan tudjuk, mennyibe kerül egy határon átnyúló fizetés, az EU-ban 2020 óta törvény által védett jog. A Wise technológiai vállalat 7 európai ország 25 bankjára kiterjedő kutatása azonban azt mutatja, hogy a szolgáltatók az egész EU-ban továbbra is bonyolulttá teszik, vagy elrejtik a díjakat a felfújt árfolyamokban. A kutatás során elemzett bankok összesen a lakosság mintegy 80 százalékát szolgálják ki a piacokon.

A kutatás alapján a vizsgált európai bankok 92 százaléka kihasználja a jogszabály kiskapuit, és továbbra is átláthatatlanul kezeli az átváltási díjakat. Ez a kétértelműség milliárdos számlát jelent az európai fogyasztóknak, akik a kutatás szerint egyetlen év alatt 12,5 milliárd eurót veszítettek a rejtett díjak miatt.

Az egyes szolgáltatók átláthatósági szintjének meghatározásához a kutatás három paramétert elemzett:

  • Árfolyam – Megjelenik-e egyáltalán az árfolyam? A feltüntetett árfolyam a piaci középárfolyam vagy egy másik árfolyam?
  • Összeg – Megjeleníti-e a szolgáltató az átutalás teljes összegét?
  • Díj – A tranzakciós díjat (ún. előre feltüntetett díj) egyértelműen közlik-e az ügyféllel?

A kutatás szerint csak az ING fiókjai és a brit Starling Bank teljesen átlátható, és közöl minden díjat. Az elemzett bankok 12 százaléka különböző szintű átláthatóságot mutat, de még nem teljesen transzparensek: néhány esetben a bankok kiszámították az átutalás tényleges költségét, de azt egy eszköztippbe rejtették. Más esetekben kifejezetten költségként közölték az átváltási díjat, de nem a piaci középárfolyamot vagy az Európai Központi Bank által kínált árfolyamot használták.

Az elemzett bankok csaknem felénél (40 százalék) nem transzparens az alkalmazott átváltási árfolyam, és csak az átutalás teljes összegét vagy az előre feltüntetett díjat jelenítik meg. A helyzetet tovább rontja, hogy a szolgáltatók 16 százaléka egyáltalán nem tisztázza ezeket a paramétereket.

A kutatás megállapította még, hogy

  • a bankok 20 százaléka nem ad tájékoztatást az átutaláskor alkalmazott árfolyamról.
  • 72 százalékuk nem a piaci középárfolyamot, hanem a saját, felfújt árfolyamát mutatja be és ezt a felárat nem közlik a fogyasztókkal költségként.
  • Az iparágban bevett gyakorlat, hogy alacsony díjat vagy éppen díjmentes utalást hirdetnek, miközben a bankok a valóságban a felfújt árfolyamban további díjat rejtegetnek. Ezek a felárak a magyarországi átlag 1,06 százaléktól az észtországi 2,58 százalékig terjednek.

Az a tény, hogy egyes bankok a határokon átnyúló fizetésekről szóló rendeletnek megfelelően járnak el, és az információkat egyértelműen közzéteszik ügyfeleik számára, azt bizonyítja, hogy ez elérhető cél. Az átláthatóság lehetővé teszi egy valóban versenyképes piac kialakulását, ahol a fogyasztók számára minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy pontosan összehasonlítsák a szolgáltatókat, és megtalálják az igényeiknek leginkább megfelelő ajánlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik