Gazdaság

A tavalyi rekord után idén tavaszra alaposan befékezett a Mol eredménye

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Mol-csoport 258,9 milliárd forint (714 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévi 271,7 milliárd forint (833 millió dollár) után – írta az MTI a vállalat péntek hajnalban közzétett negyedéves jelentésre hivatkozva. Az eredmény elmaradt a Portfolio.hu elemzői által várt 776 millió dolláros szinttől – említették meg.

A rendkívül enyhe tél és az orosz energiahordozókról való sikeres európai leválás miatt az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról szóltak – ez a lakosság mellett szinte az összes piaci szegmens számára örömteli hír, az energiaszektor nagyvállalatai azonban már kevésbé örülhetnek a bezuhanó olaj-és gázáraknak. A legfontosabb sorokon az elemzői várakozásokat is alulmúlva, a tavaly látott rekord értékeknél jóval alacsonyabb számokat produkáltak. A most közölt számokat látva gyakorlatilag arról van szó, hogy néhány kiugró negyedév után normalizálódni látszik a vállalat eredménye – kommentálták a jelentést a Portfolio oldalán.

A vállalat csoportszintű EBITDA-ja az energiaár-esésnek köszönhetően 34 százalékot esett az ezt megelőző negyedévhez képest, év/év alapon pedig 14 százalékos a csökkenés. Eközben az EBIT 11 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi értéket. A vállalatcsoport nettó eredménye azonban most pozitív lett, 458 millió dolláros nyereséget könyvelt el a Mol a most lezárt negyedévben.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a társaság integrált, válságálló üzleti modellje jól vizsgázott és a kihívásokkal teli időszakban a szabályozási környezet negatív hatásai ellenére is sikeres maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik