Gazdaság

Jelentős árrést zsebelhettek be a kereskedők a tartós élelmiszereken

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Gazdasági Versenyhivatal elkészítette a tartós élelmiszerek piacán végzett vizsgálatáról szóló jelentését, és ebben kitértek arra is, hogy a kereskedők túl magas árrést alkalmaztak – szúrta ki az Azénpénzem. A GVH az élelmiszerek drágulásának okait elemezte, illetve az infláció megugrása mögött álló – a versenyjogot érintő – esetleges okokat kutatta.

Ami az árrést (a beszerzési és eladási ár különbözete, amből fedezik a kereskedők a többi költségeiket) illeti, a következő főbb megállapításokat tették:

  • Az ellátási lánc minden szintjén (termelők, feldolgozók, kiskereskedők) található példa olyan termékre, amelynek árrése, nyereségtartalma növekedett, és olyanra is, amelynél ez csökkent 2022-ben.

Azt is írják azonban, hogy a piaci szereplők között eltérések tapasztalhatók, a feldolgozók és a kiskereskedők pedig a vizsgáltaknál lényegesen több árucikkel foglalkoznak, így ezek alapján összességében nem lehet következtetéseket levonni a piaci szereplők jövedelmi pozíciójára és annak változására vonatkozóan.

Kiskereskedelmi szinten látható, hogy a vizsgált tartós termékeknél a vállalkozások bruttó árrése jellemzően a fogyasztói ár nagyobb részét tette ki, mint amit a GVH a tejtermékek esetén tapasztalt. Tehát a tartós élelmiszereken a kiskereskedők jellemzően magasabb nyereséget tudnak realizálni. A vizsgált termékkörön belül 25–35% között mozog a kiskereskedők bruttó árrése 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető.

Arra is kitérnek, hogy A vizsgált termékek érdemi áremelkedése hozzájárulhatott a kiskereskedelmi forgalomban tapasztalt jelentős volumencsökkenéshez, vagyis ahhoz, hogy mennyiségre egyre kevesebbet vásároltunk.

Több vizsgált terméknél is látható, hogy a kiskereskedelmi bruttó árrés százalékban és forintban is növekedett 2022-ben, a növekedés ráadásul sok esetben meghaladta a kiskereskedelmi költségek emelkedését, így a kiskereskedők által a terméken realizált átlagos nyereség a 2019-es, 2020-as és 2021-es szinthez képest megemelkedett 2022-re.

Ugyanakkor a GVH szerint az adott termék jelentős áremelkedését elsősorban nem ez okozta, hiszen a kiskereskedelmi szereplők nyeresége a bruttó fogyasztói ár kisebb részét tette csak ki.

A jelentésbe bekerült egy olyan táblázat is, mely az uniós országokban mutatja az élelmiszerinflációt 2021, 2022 és 2023 márciusában. A számokból jól látszik, hogy

  • az élelmiszerek magyarországi drágulása már 2021 tavaszán is rekord mértékű (1,9 százalékos) volt az unióban.
  • Tavaly márciusra a magyar adat 14,3 százalék) már jócskán meghaladta az összes országra a portál által számított 8,7 százalékos átlagot.
  • Az idén viszont Magyarországon az átlag két és félszeresére (45,1%) rúgott az élelmiszerdrágulás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik