Szajki Bálint / 24.hu
Gazdaság

„Kifárasztásra játszanak”, Mészáros Lőrinc cége megint nem fizetett egy alvállalkozónak

Kritikus helyzetbe került anyagilag egy Komárom-Esztergom vármegyei kisvállalkozás, amely Mészáros Lőrinc büki szállodájának felújításán dolgozott – értesült a szabadeurópa.hu. A cég vezetője szerint megbízójuk – bár egy e-mailben elismerte, hogy elvégezték a kért munkát – 24 millió forinttal tartozik nekik.

„Egy projektvezető nyíltan a szemünkbe mondta, hogy a kifárasztásunkra játszanak. Hogy úgyis mi fogjuk rövidebb ideig bírni. Pénzzel, idővel, ügyvédi költséggel. Lassan kezdem azt hinni, hogy sajnos igaza volt” – nyilatkozta a portálnak Sándor, egy villanyszereléssel foglalkozó, Komárom-Esztergom vármegyei kisvállalkozás vezetője.

A cég rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe került, pedig amikor 2021 októberében leszerződtek a Zala-Elektro Kft.-vel a Hunguest Hotel Répce épületének elektromos felújítási munkálataira, még azt gondolta, hosszabb távú, több hónapos munkát szerzett magának és tíz munkásának. Ráadásul az 57 millió forintos vállalkozói díj sem volt rossz.

A hotel lassan már kilenc hónapja újra működik, Sándorék viszont még mindig várnak pénzük jelentős részére, 24 millió forintra.

A hotel a Hunguest-szállodalánc tagja, ez pedig Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. Azt a 24.hu írta meg egy közérdekű adatigénylés nyomán még 2020-ban, hogy a Hunguest Hotels összesen 17,7 miliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert 14 szállodája felújítására, igaz, ebből a gazdasági válságra hivatkozva négymilliárd forintot végül visszatartottak.

A büki Hotel Répce felújítására így is jutott ebből másfél milliárdnyi állami pénz, a munkálatok teljes költsége hatmilliárd forint volt.  Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc cégét most egy nem nyilvános kormányhatározat értelmében éppen 17 milliárd forint állami pénzzel dobhatják meg.

Nem ez az első hasonló eset Mészáros cégeihez kapcsolódóan. Amint a szabadeurópa.hu korábban megírta, egy vasúti óriásprojekt kapcsán számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, miután február végén közölték velük, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki elvégzett munkájukat egy uniós beruházás keretében. Az R-Kord arra hivatkozott, hogy az állam sem fizetett nekik.

Ajánlott videó